SARAJEVO

Inspekcija na terenu: Onaj ko je ofarbao fasadu zgrade na Marindvoru bit će sankcioniran

Općina Centar najoštrije osuđuje ovaj, ali i sve slične slučajeve narušavanja izgleda urbanog dijela grada

Ofarbana fasada zgrade na Marindvoru. Arhiv

Piše: Ž.T.

27.2.2019

Uposlenici Službe za privredu i finansije Općine Centar jučer su tokom redovnih kontrola poslovnih prostorija konstatirali da se na fasadi objekta u ulici Hiseta izvode nelegalni radovi nakon čega je općinska inspekcija izašla na teren i po službenoj dužnosti pokrenula postupak.

Inspektori Kantonalne uprave za zaštitu dobara baštine reagirali su odmah po saznanju i izvršili inspekcijski nadzor, a u narednoj informaciji ćemo imati detalje nadzora, rekli su nam iz KUIP-a.

Načelnik općine Centar Nedžad Ajnadžić zahvaljuje i svim građanima koji su prijavili da su, za sada, nepoznate osobe na dijelu objekta u ulici Hiseta, koji je pod zaštitom Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa, ofarbali fasadu, te ističe da je ovo primjer dobre saradnje građana s lokalnom zajednicom.

Kada je u pitanju navedeni slučaj, poslovni prostor koji se nalazi u objektu, na čijem je dijelu ofarbana fasada, vlasništvo je Općine Centar.

Navedeni prostor je izdat pravnom licu SANJA CO d.o.o., ali s obzirom na to da nisu redovno izmirivane obaveze, odnosno plaćan zakup, Općina je pokrenula dva sudska postupka pred Općinskim sudom u Sarajevu. Prvi za naplatu duga, a drugi za predaju predmetnih prostorija. Ukupna potraživanja za naplatu zakupnine iznose 32 hiljade maraka, a sve ovo govori da se radi o nelegalnom korisniku općinskih prostorija. 

Općina Centar nije izdala nikakva odobrenja za navedene radove te će u daljnjem postupku, zajedno s kantonalnom inspekcijom za zaštitu dobara kulturne baštine, poduzeti sve mjere da se fasada zgrade u što kraćem roku vrati u prvobitno stanje.

Općina Centar najoštrije osuđuje ovaj, ali i sve slične slučajeve narušavanja izgleda urbanog dijela grada, a to se pogotovo odnosi na građevine koje se nalaze pod zaštitom nadležnih institucija kulture i zaštite graditeljskog naslijeđa.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.