KULTURA

U sklopu projekta "SEE Factory": Počelo snimanje kratkih filmova u Sarajevu

Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo sa zadovoljstvom se uključilo u projekt

Avaz.ba

5.3.2019

U Sarajevu je počelo snimanje pet kratkih filmova koji će otvoriti ovogodišnji program "Cannes Directors’ Fortnight 2019" (Quinzaine des réalisateurs).  

Filmovi nastaju u okviru projekta "Southeast European Factory" (SEE Factory) prema konceptu "La Factory", koji potpisuju Dominik Velinski (Dominique WelinskiI i "Directors’ Fortnight". Rad na filmovima okupio je pet autorskih parova – pet autora /ica iz regije i pet autora/ica iz svijeta.

S direktorom Sarajevo Film Festivala i Obala Art Centra Mirsadom Purivatrom, set i ekipu filma koja je snimala danas posjetili su ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić i jedan od izvršnih direktora "Cannes Directors' Fortnighta" Kristof Lepark (Cristophe Leparc).

- Program 15 dana autora / Quinzaine des réalisateurs već više od 50 godina otkriva nove talente, njegujući slobodu filmskog izraza i podržavajući nove forme filmskog jezika. Projekt na kojem radimo zajedno s producentskom kućom DW iz Pariza i kanskim programom stavlja fokus na mlade autore i njihovu saradnju na jednom konkretnom mjestu u svijetu. Sretni smo i počašćeni što se ove godine filmovi snimaju u Sarajevu, što smo okupili regionalne i međunarodne autore, i što su se u radu na ovom projektu udružili filmski centri regije. Sarajevo Film Festival i ovim se potvrđuje kao mjesto otkrivanja, podržavanja i promocije regionalnih filmskih autora i kao vodeći centar regionalne filmske industrije - izjavio je Purivatra.


Filmovi nastaju u produkciji Sarajevo Film Festivala (Obala Art Centra), uz podršku filmskih centara iz regije - Filmskog centra Srbije, Makedonske agencije za film, Filmskog centra Slovenije, Filmskog centra Crne Gore i Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, u saradnji sa Akademijom scenskih umjetnosti Sarajevo.

- Drago mi je da je došlo do realizacije projekta o kojem smo pričali još u maju prošle godine, zahvaljujući organizatoru projekta Sarajevo Film Festivalu i povjerenju "Cannes Directors’ Fortnighta". Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo sa zadovoljstvom se uključilo u projekt. Jedna od najznačajnijih poruka je da je upravo Sarajevo dobilo priliku da bude domaćin projektu koji je okupio autore iz regije i međunarodne autore, kao i filmske centre regije. Ovo je put razvoja kinematografije Bosne i Hercegovine - rekao je ministar Kurić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.