KULTURA Premijer Kantona Sarajevo

Forto: Projekt "Ars Aevi" ne smije stajati

Ističe da će istovremeno u Kantonu raditi na rješavanju pitanja vezana za pravne procedure koje predugo koče ovu pozitivnu priču

Fena
17.04.2019 14:30

Forto: Nastaviti sa projektom

Foto: Arhiv

Dali smo zeleno svjetlo JU "Ars Aevi" da počne izradu glavnog i izvedbenog projekta za izgradnju Muzeja savremene umjetnosti - poručio je to premijer Kantona Sarajevo Edin Forto na sastanku s dogradonačelnikom Sarajeva Ivicom Šarićem, predstavnicima Javne ustanove i Zavoda za izgradnju KS.

Forto ističe da će istovremeno u Kantonu raditi na rješavanju pitanja vezanih za pravne procedure koje predugo koče ovu pozitivnu priču, saopćeno je iz Kantona Sarajevo.

- Ne želimo više gubiti vrijeme i projekt ne smije stajati - rekao je premijer.

Najavljen je sporazum o dinamici i radnjama koju svi u ovom procesu treba da poduzmu kako bi, nakon više od 15 godina čekanja, zbirka respektabilnih umjetničkih djela dobila svoj prostor u Muzeju savremene umjetnosti.

Generalna koncepcija Internacionalno kulturnog projekta "Ars Aevi" predstavljena je, prvi put, u Sarajevu, na Forumu umjetnika i intelektualaca u julu 1992. godine, tri mjeseca nakon što je počela opsada grada.

Umjetnici sa svih strana svijeta poklonili su svoja djela kako bi se stvorila kolekcija za Muzej suvremene umjetnosti u Sarajevu.

Projekt za izgradnju muzejske zgrade dizajnirao je italijanski arhitekta Renzo Piano.

Komentari

NA VRH