AKTUELNO

Kurić: Podrška "Maršu mira", naša obaveza je da čuvamo kulturu sjećanja

Ministarstvo kulture i sporta će podržati organizaciju

Sastanak u okviru pripreme "Marša mira". Avaz

Avaz.ba

29.4.2019

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić ugostio je danas Munira Habibovića, predsjednika Pododbora "Marša mira", koji se svake godine organizira u okviru obilježavanja genocida nad Bošnjacima Srebrenice.

Ministarstvo će i ove godine, kao i prethodne, podržati organizaciju tog marša i dati doprinos da kulturno-historijski program koji prati taj događaj bude bolji i bogatiji, primjeren odavanju počasti žrtvama genocida u Srebrenici i ostalim žrtvama Podrinja.

Habibović je zahvalio, u svoje i u ime Organizacionog odbora, ministru i kompletnoj Vladi KS na pomoći da "Marš mira" bude dostojanstveno organiziran i obilježen.

U sklopu kulturno-historijskog programa planirane su projekcije filmova i kraći historijski časovi, na kojim se mogu čuti svjedočenja preživjelih, dok će hor "Djeca Srebrenice" izvesti muzičku numeru "Srebrenički inferno".

Kurić je prošle godine i sam učestvovao u tom maršu.

- Obaveza svih nas je da jačamo značaj ovog marša mira i čuvamo kulturu sjećanja. Ako me posluži zdravlje, planiram i ove godine učestvovati - najavio je ministar Kurić.

"Marš mira" od Nezuka do Potočara traje tri dana, od 8. do 10. jula svake godine, s isto toliko etapa. Svaka etapa duga je između 25 i 30 kilometara i okončava se dolaskom u Potočare na obilježavanje godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.