SARAJEVO

Otvorena izložba "Četrdeset kaligrafskih slika Hazima Numanagića"

Izložbu je otvorio Ibrahim Hadžibajrić, načelnik općine Stari Grad Sarajevo

J. B.

6.5.2019

J. Bešić

U okviru međunarodne konferencije "Sarajevo i svijet”, koja je dio programa obilježavanja Dana općine Stari Grad, danas je otvorena izložba "Četrdeset kaligrafskih slika Hazima Numanagića" u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine. Izložbu je otvorio Ibrahim Hadžibajrić, načelnik općine Stari Grad Sarajevo.  

- Ovom izložbom predstavljamo javnosti dio bosanske kaligrafske tradicije. Ovo naslijeđe je privatno i javno, njime se predstavljamo svijetu. Kaligrafija i lijepo pisanje su dio kulturnog naslijeđa koje je kao važno kulturno dobro bilo prihvaćen i na dvoru osmanskih sultana - kazao je Hadžibajrić.

Kaligrafija je bitan sadržaj sakralne umjetnosti svijeta. U Bosni je njene različite oblike moguće pratiti u vremenu gotovo jednog cijelog milenija. Prisutnost kaligrafske umjetnosti u Bosni nikada nije prekinuta. Raskošno je bosansko kaligrafsko naslijeđe nastalo u prethodnim stoljećima i sačuvano do danas. Javlja se na zidovima džamija, tekija i kuća, na grnčariji, metalu, drvetu i tkanini. Nažalost, ne postoje monografski prikazi ni tog dijela bosanske umjetnosti. Kaligrafski rad Hazima Numanagića moguće je smjestiti upravo u taj milenijski tok bosanske sakralne umjetnosti. Na izložbi će biti predstavljeno 40 kaligrafskih fotografija izvedenih klasičnim tehnikama na papiru, malteru i kamenu.

Hazim Numanagić se kaligrafijom bavi više od 30 godina. Ljubav prema kaligrafiji nosi još od mladih dana. Ovu umjetnost izučio je od Ešrefa ef. Kovačevića. Sklonost ka crtanju naslijedio je od rahmetli oca, koji je, također, volio kaligrafiju, ali tek nakon studija na Fakultetu islamskih nauka počinje se više zanimati za ovu umjetnost.

- Kaligrafija me interesirala još od mladih dana, ali sam se ozbiljnije tim pozivom počeo baviti na fakultetu, ovim poslom se bavim više od 30 godina i jedini sam kaligraf koji živi od ovog posla - kazao je Numanagić.

Numanagić je tokom svoje bogate karijere radio kaligrafiju na mnogim vjerskim objektima širom Bosne i Hercegovine, među njima su Mevlevijska tekija u Sarajevu, Nakšibendijska tekija u Sarajevu, Sarač-Ismailova džamija u Sarajevu, džamija u Hrasnici, džamija u Kaknju, džamija u Novom Travniku, Begova džamija u Sarajevu te mnoge druge.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.