SARAJEVO

Danas besplatna posjeta Muzeju "Valter brani Sarajevo"

To je prilika da posjetioci obiđu muzej te da uz vodiče čuju priču o muzeju, filmu „Valter brani Sarajevo“

Muzej „Valter brani Sarajevo“. Arhiv

Fena

2.11.2019

Filmski centar Sarajevo i Muzej „Valter brani Sarajevo“ otvorit će danas besplatno vrata za posjetioce u okviru projekta „Otvorena kuća bh. filma“. To je prilika da posjetioci obiđu muzej te da uz vodiče čuju priču o muzeju, filmu „Valter brani Sarajevo“, bh. reditelju Hajrudinu Šibi Krvavcu, ali i legendarnom Vladimiru Periću Valteru te antifašističkim i slobodarskim tradicijama Sarajeva.

Također, Filmski centar Sarajevo organizira i projekcije značajnih djela bh. kinematografije koji se nalaze u arhivu centra, dokumentarnih filmova „Priča o jezeru“, reditelja Gojka Šipovca, „Proljeće u mom gradu“ Žike Ristića, „Švapski adet i Bosniše Vilajet“ Branka Ranitovića, Muhameda Karamehmedovića i Zuke Džumhura, „Posljednji krug“ Pjera Majhovskog te „Ja i moj rođak Pip“ Mustafe Kapidžića.

Također će biti prikazani i igrani filmovi „Mali vojnici“ Bate Čengića, „Ram za sliku moje drage“ Mirze Idrizovića, „Valter brani Sarajevo“ Hajrudina Šibe Krvavca te „Ljubav i bijes“ Bakira Tanovića.

Domaćin u muzeju bit će filmski reditelj i direktor Filmskog centra Sarajevo Jasmin Duraković te drugi bh. filmski radnici koji će gostima i publici predstaviti djela iz programa i autore filmova. Program je prilagođen i za djecu i mlade, stoga organizatori pozivaju roditelje da djecu dovedu u Muzej „Valter brani Sarajevo“ gdje će se informirati o bogatoj prošlosti bh. filma.

Program se organizira kao znak zahvalnosti građanima Sarajeva i široj javnosti koja daje veliku podršku Filmskom centru Sarajevo i Muzeju „Valter brani Sarajevo“ u naporima da sačuvaju imovinu, ali i arhiv bh. filma koji posjeduju kao neprocjenjivo kulturno blago BiH, saopćeno je iz Filmskog centra Sarajevo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.