INICIJATIVE

Hoće li migranti biti smješteni u Sarajevu

Sjednica zakazana radi realizacije skupštinskih zaključaka donesenih na inicijativu zastupnice Bilsene Šahman

Migranti se okupljaju i na Željezničkoj stanici. Avaz

A. Č. / Avaz.ba

18.11.2019

Vlada Kantona Sarajevo danas će održati hitnu sjednicu o migrantskoj krizi.

Sjednica je zakazana radi realizacije skupštinskih zaključaka donesenih na inicijativu zastupnice Bilsene Šahman na 14. radnoj sjednici, održanoj 30. oktobra, a koji su se odnosili na rješavanje pitanja smještaja migranata na području Kantona Sarajevo.

Kako je planirano, na hitnu sjednicu Vlade KS bit će pozvani policijski komesar KS Nusret Selimović i svi načelnici općina s područja Kantona.

Zastupnici Skupštine KS na sjednici održanoj krajem oktobra naložili su MUP-u KS da odmah zatraži informacije od Ministarstva sigurnosti BiH u vezi s prijedlogom da se migranti smjeste u neperspektivne kasarne na području KS (Blažuj, Rajlovac i Semizovac) te obavijesti lokalne zajednice.

Vladi je na istoj sjednici naloženo i da obavijesti Vijeće ministara BiH i Operativni štab za migracije te federalnog premijera Fadila Novalića da se suzdrže od bilo kakvih daljnjih aktivnosti bez zvanične komunikacije s institucijama KS.

Istovremeno, zaključeno da će, ako se ukaže potrebnim, Vlada KS imenovati posebnog povjerenika za ova pitanja koji će redovno izvještavati Vladu i Skupštinu KS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.