KULTURA

Izložba "Faces" Vanje Lisac u Sarajevu

Voditelj Galerije istaknuo je da se ovom postavkom, ujedno, i zatvara ovogodišnji krug izlaganja

Konferencija za medije. Fena

Fena

21.11.2019

Izložba fotografija "Faces" prve bh. profesionalne fotografkinje Vanje Lisac bit će otvorena u subotu, 23. novembra, u Fotogaleriji "Jelićeva" Centra kulture i mladih općine Centar Sarajevo.

Voditelj Galerije Dženat Dreković istaknuo je na današnjoj konferenciji za medije da se tom izložbom, ujedno, i zatvara ovogodišnji krug izlaganja u galeriji.

Dreković je naveo tradiciju Foto galerije "Jelićeva" da prikaže različite fotografske rukopise. Vanja Lisac svoje mjesto u galeriji zaslužila je kvalitetom i prepoznatljivim senzibilitetom.

- Ovo jeste mali prostor, ali je bitno čime se taj prostor ispunjava. Nije bitna kvadratura, bitan je sadržaj galerije - ocijenio je Dreković.

Vanja Lisac navodi da je za izložbu izabrala 22 fotografije, koje su nekomercijalne i koje se ne mogu tako lako ni vidjeti u medijima.

Govorila je i koliko je bitna kreativnost u radu fotografa, naglasivši da za dobru fotografiju nisu toliko potrebni skupi, profesionalni materijali. Dovoljno je, kaže ona, znati upotrijebiti ono što se ima te su se tako i na ovim fotografijama za efekte koristili različiti materijali, poput brašna, šećera, plastelina. Ukratko, koristilo se ono što je bilo dostupno.

Vanja Lisac fotografijom se bavi od rane mladosti, za šta je talent naslijedila od svog djeda Ivice Lisca, jednog od prvih profesionalnih sarajevskih fotografa.

Devedesetih se preselila u Los Anđeles, gdje je uspješno završila Akademiju za fotografiju, te punih deset godina djeluje i radi kao profesionalac u svojoj struci na tom tržištu.

Po povratku u Sarajevo 2006. godine otvara fotografski studio, sada već poznati, priznati i respektabilni "Studio Lisac", koji vrlo uspješno posluje u BiH, ali i u ostalim zemljama regiona.

Njeni radovi objavljeni su u mnogim uglednim modnim magazinima i globalno utjecajnim modnim portalima. neki od njih su "Marie Claire" (Italija)," Gloria" (Hrvatska), "NOW Magazine" (Spain), "Vouge.it" (web)...

Izložba će biti otvorena do kraja godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.