FUCZ Stvoreno sigurno okruženje za mještane ovog naselja

Završeno deminiranje u Donjem Kotorcu

Prostor na kojem su vršeni radovi u proteklom ratu bio je linija razgraničenja te je predstavljalo rizičnu površinu

Piše: N. C. / Avaz.ba

Demineri Federalne uprave civilne zaštite danas su na području Donjeg Kotorca manuelnom metodom čišćenja deminiraali je 973 m2, a pregiranjem 137 m2. Ovim postupkom pronađene su četiri protutenkovske mine TMA-4 i sedam komada NUS-a. Deminiranjem na ovom području otklonjena je sumnja o postojanju mina te je stvoreno sigurno okruženje za mještane ovog naselja. 

- Na lokalitetu Donji Kotorac, koja se nalazi 1,5 km jugoistočno od Ilidže, deminerski (Sarajevo B-1), Plant (mašinski tim) i POEK (Psi za otkrivanje eksploziva) tim FUCZ očistili su 1.110 m2 sumnjive površine. U toku zadatka mještani dijela ovog naselja bili su izmješteni, a otežavajuće okolnosti deminerima predstavljala je blizina piste Sarajevskog aerodroma, kao i blizina saobraćajnice - istaknuto je iz FUCZ-a.

Prostor na kojem su vršeni deminerski radovi u proteklom ratu bio je linija razgraničenja te je nakon rata predstavljala rizičnu površinu. U blizini miniranog područja nalazili su se stambeni objekti, poljoprivredno zemljište, Međunarodni aerodrom Sarajevo, kao i putna komunikacija.

Deminiranjem predmetne površine otklonila se sumnja o postojanju mina i stvoreno je sigurno okruženje za mještane ovog naselja, nesmetano korištenje parcela i stambenih objekata u neposrednoj blizini - saopćeno je iz FUCZ-a.

Više o temi

SARAJEVO
Deaktivirana bomba kod RTV doma
NA VRH

Komentari