SARAJEVO

Sindikat obrazovanja ogorčen na Vladu KS: Imaju 40 miliona za helikopter, a nemaju 2,8 miliona za obrazovanje

Sutra u 11:15 sati stupaju u štrajk upozorenja

Bešlić: Kada ne mogu demokratski razgovarati, oni upotrijebe fizičku silu. S. Saletović

Piše: A. Č. / Avaz.ba

25.12.2019

Povodom usvajanja budžeta Kantona Sarajevo za 2020. godinu i neuspjeha pregovora Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH KS s Vladom KS danas je u prostorijama Sindikata održan press. 

Predsjednik Sindikata Faruk Bešlić rekao je da su u septembru pregovarali s Vladom KS.

- Nakon 15 dana Vlada je sjela da pregovaramo. Tada budžet još nije bio usvojen u nacrtu. Kada ne mogu demokratski razgovarati, oni upotrijebe fizičku silu. Kada sam rekao da BiH nije Malezija, jedan od njih je rekao da će mi šakom razbiti nos. Tražili smo da se osnovica za obračun plaća u 2020. poveća na 330 KM – rekao je Bešlić.

Istakao je da trenutno nemaju ni prosječnu plaću. Naglasio je da im Vlada KS nije izašla ususret jer su imali „preča posla“, odnosno bavili su se kupovinom helikoptera od 40 miliona KM.

Dodao je da su im, umjesto traženih 330, nudili 316 KM.

Ne mogu naći profesora informatike, matematike, latinskog jezika, fizike, profesora njemačkog.... S. Saletović

- Hoće da lome sindikate. Neka premijer Edin Forto pokaže prstom gdje je povećao plaće. Prešutio je i svi su prešutjeli da su doktorima povećali plaće za 3 posto. Predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković je ljetos rekao da je osnovica od 330 KM realna. Ko je sad slagao? Tražimo više plaće. Također, na tematskoj sjednici su rekli da će ulagati u obrazovanje, e pa, gospodo, evo vam prilike – kaže Bešlić.

BiH je uporedio sa Slovenijom. Naglasio je da u Sloveniji imaju plaće od 2.000 eura, a da ovdje ne mogu doći ni do 500.  

Sutra u 11:15 sati stupaju u štrajk upozorenja, a kako su naglasili iz Sindikata, ukoliko Vlada KS ne poveća osnovicu za obračun plaća, stupit će u štrajk.

- Može se desiti da ne završimo školsku godinu, da ne iskažemo školski uspjeh učenicima. O elementima i razlozima upoznata je kompletna Vlada i sve znaju. Nas interesira samo povećanje plaća. Vlada je dužna napraviti sistem koji funkcionira. Od budžeta od milijardu, za povećanje placa potrebno je svega 2,8 miliona KM – zaključio je Bešlić.

Adnan Džindo, dopredsjednik Sindikata kulture, rekao je da pregovori traju godinu i tri mjeseca.

- Dobio sam uvjeravanja da kultura do kraja sedmice prvi put potpisuje kolektivni ugovor. Do tada ne idemo u štrajk upozorenja – rekao je Džindo.

Džemaludin Poturović iz Treće gimnazije rekao je da godinama nema nikakvog ugovora.

- U trenutku kada kažemo da idemo u štrajk, oni ponude nešto i uvijek je tu prisutno "ako". Svjesno nismo pravili probleme šestorki. Mjesecima pregovaramo s njima. Pregovori su bili diskriminirajući, takvo ponašanje nisam nikad vidio, u prvoj minuti kažu nam idite na ulicu i štrajkujte. Mi to nismo zaslužili – rekao je Poturović.

Na pressu je istaknuto da imaju problem i s kadrovima. Ne mogu naći profesora informatike, matematike, latinskog jezika, fizike, profesora njemačkog...

- Pa niko neće da radi za ovu plaću. Svi odoše vani da rade za puno veća primanja – zaključio je Bešlić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.