STATISTIKA

Alarmantno: Masovna zaraza djece šarlahom

Najčešće obolijevaju djeca u dobi između pet i 15 godina

U domovima zdravlja sve više djece sa šarlahom. Arhiv

Piše: D. Bašić / Avaz.ba

5.3.2020

Kanton Sarajevo suočava se i ove godine sa pojavom šarlaha, a uglavnom obolijevaju djeca. Prema posljednjim podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, od početka godine oboljelo je 30 mališana, a lani ih je bolovalo 19.

Pojava osipa

Epidemiolog Aida Pitić iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo pojasnila je za “Avaz” da se bolest šarlah ili skarlatina pojavljujuje kao posljedica infekcije streptokokom grupe A.

- Češće se javlja zimi zbog zatvorenih prostorija koje se rijetko provjetravaju. Znakovi i simptomi infekcije uključuju upaljeno grlo, povišenu temperaturu, glavobolju, otečene limfne čvorove i karakterističan osip. Najčešće pogađa djecu između pet i 15 godina - navodi Pitić.

Stručnjaci pojašnjavaju da osip počinje dva dana nakon pojave simptoma izazvanih streptokoknim faringitisom (grlobolja, groznica, umor).

- Pojavljuje se kao difuzno crvenilo kože sa malim papulama ili izbočinama, koje liče na guste prištiće. Crveni osip po koži ponekad izgleda kao opekotina od sunca i podsjeća na brusni papir. Obično počinje na licu ili vratu i širi se na ruke i noge - pojašnjava Pitić.

Pitić: Češće se javlja zimi. Avaz

Pranje ruku

Za šarlah nema vakcine, a prevencija je učestalo pranje ruku, nedijeljenje ličnih predmeta i držanje podalje od osoba koje su zaražene.

- Bolest se liječi antibioticima koji sprečavaju većinu komplikacija. Liječenje obično daje povoljan rezultat. Ukoliko se bolest ne liječi, dugotrajne komplikacije uključuju upalu srednjeg uha, bolest bubrega, reumatsku bolest srca i artritis - zaključuje Pitić.

Najčešći simptomi

Groznica od 39 stepeni ili više

Vrlo upaljeno i crveno grlo, ponekad s bijelim ili žućkastim mrljama 

Uvećane žlijezde na vratu (limfni čvorovi), koje su nježne na dodir 

Mučnina ili povraćanje, bolovi u stomaku 

Umor 

Glavobolja

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.