SARAJEVO

Jusko: Poštujte mjere, niko ne želi 24-satni policijski sat

U prinudnoj samoizolaciji sedam osoba i nalaze se u Studentskom domu na Bjelavama

Jusko: Policija radi sve da zaštiti građane. Printscreen

Piše: Avaz.ba

13.4.2020

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i član Kriznog štaba KS Ismir Jusko rekao je da je u prinudnoj samoizolaciji sedam osoba i da se nalaze u Studentskom domu na Bjelavama.

- Prije desetak minuta još dvije osobe su prisilno samoizolovane. Također, sinoć se u migrantskom kampu u Blažuju potuklo više desetina migranata, policija je reagirala na vrijeme i spriječena je daljnja eskalacija. Lakše je povrijeđeno 20 migranata, a jedan je zadobio teže povrede - rekao je Jusko.

Veliki broj prijava građana

Policija KS u dane vikenda, posebno u subotu, imala je veliki broj prijava građana da se mnogi ne pridržavaju mjera, odnosno da ne koriste zaštitne maske.

- Također, imamo informaciju da je zamalo došlo i do fizičkog sukoba onih koji koriste zaštitne maske i onih koje ih ne koriste. Imali smo pozive u kojima su se građani žalili što im policija smeta na izletištima. Mogu samo reći da policija radi sve u korist zdravlja i sigurnosti građana. I u narednom periodu će još više obilaziti izletišta. Svi svjetski stručnjaci ističu da slijedi najgori period. Nas nikakav roštilj neće spriječiti da radimo svoj posao - rekao je Jusko.

Ne poštuju se naredbe u tržnim centrima

Ponovo je kritizirao ponašanje građana koji su prekršili mjere samoizolacije.

- Jedno lice vozilo je bicikl. Ako je pozitivno na koronu, samo možemo pretpostaviti koliko je zarazio građana. Drugo lice je, umjesto da bude u kući, otišlo u Neum - rekao je Jusko.

Policija je imala i prijave da se ne poštuju naredbe vezane uz tržne centre.

- Imali ste priliku vidjeti na simulaciji koju su prenijeli svi mediji koliko jedna osoba zaražena koronom može prenijeti zarazu u jednom tržnom centru. Još jednom želim zahvaliti građanima koji su se pridržavali svih mjera. Ponovo ponavljam da ne želimo da Zetra i Skenderija postanu mrtvačnice. Ne postoji dovoljno dobra mjera ako se svi kolektivno ne pridržavamo. Jedan od razloga što je policija bila na izletištima jeste taj što ne želimo da se uvede policijski sat od 24 sata - rekao je Jusko.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.