SARAJEVO

Odbijen izvještaj o radu Tužilaštva KS za 2019. godinu

Zastupnici su prije glasanja razmatrali Izvještaj, a na njihova pitanja odgovarila je glavna kantonalna tužiteljica Sabina Sarajlija

Odbijen izvještaj. Avaz

Piše: Avaz.ba

19.5.2020

Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo nisu usvojili Izvještaj o radu Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo za 2019. godinu. Za je glasalo 16 zastuonika, 15 je bilo prativ i niko niej bio suzdržan. 

Zastupnici su prije glasanja razmatrali Izvještaj, a na njihova pitanja odgovarila je glavna kantonalna tužiteljica Sabina Sarajlija.

Prvo je odgovorila zastupnici Arijani Memić tvrdeći da se nije smijala dok je zastupnica postavljala pitanja. Rekla je da radi za građane i da Tužilaštvo KS nije birokratski aparat.  

Na pitanje zašto se istrajava na lažnoj optužnici u slučaju Dženan Memić glavna tužiteljica je rekla da se u “međuvremenu nisu pojavili dokazi koji bi nas uvjerili da treba odustati od optužnice.”

Sarajelija: Odgovaral na pitanja zastupnika. Printscreen

Govoreći o imenovanju Seada Kreštalice na čelo Odjela za privredni kriminal i korupciju, Sarajlija je kazala da “Kreštalica nije potpisnik optužnice u predmetu oštećenog Dženana Memića”.

Zastupnik Elmedin Konaković je pitao tužiteljicu Sarajlija da li je Tužilaštvo nekoga oslobodilo jer "nije bio svjestan protivpravnosti djela".

- Zbog statusa Konakovića koji u konkretnom predmetu još uvijek osumnjičeni ne bi bilo ispravno da dajem odgovor jer bi se to moglo tumačiti kao davanje savjeta. Radi javnosti dužna sam reći još nešto. Istraga u ovom predmetu je obustavljena od strane postupajućeg tužioca, iz zakonskog razloga, jer ne postoji dovoljno dokaza da je osumnjičeni počinio krivično djelo, a sudske i tužilačke odluke se trebaju čitati u cjelosti, analizirati i koristiti zakonska sredstva da se peispitaju. Obrazloženje je dato strankama i one mogu zaključiti zašto je u prvostepenom postupku ta odluka donesena – kazala je Sarajlija.

Kako se određuju prioriteti

Sarajlija je odgovarajući na pitanja zastupnika kazala da trenutno imaju 31 predmet u Tužilaštvu gdje su oštećene institucije Kantona i da se na tim predmetima aktivno radi.

Konaković je pitao i kako se određuju prioriteti na kojim se slučajevima radi.

- Radi se na osnovu plana, imamo jedan strateški okvir, pa su tako recimo za 2020. prioritet slučajevi organiziranog kriminala i korupcije i postoje predmeti koji su po zakonu hitni, maloljetni počinioci, predmeti protiv zdravlja ljudi, predmeti kojima prijeti opasnost zastare – pojasnila je između ostalog Sarajlija.

Marić: Radimo uzaludan posao

Zvonko Marić, zastupnik SBB-a kazao je da Skupština KS ne može utjecati na rad Tužilaštva KS bez obzira na usvajanje ili neusvajanje izvještaja.

- Radimo uzaludan posao. Ispraznimo svoje frustracije, ali VSTV odlučuje o statustima svih tužitelja - kazao je Marić.  

Između ostalog, odgovarajući na pitanja zastupnika, kazala je da Tužilaštvo ne utječe na kadrovsku politiku, da je Tužilaštvo "podmlađen kolektiv", da ih jako puno prelazi na druge pozicije i da smatra da u "podmlađenom kolektivu ima stručnih, hrabrih tužilaca i da se radi njihova specijalizacija kako bi se isprofilirali kao najbolji u toj oblasti".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.