SAZNAJEMO

Utrka za rektora UNSA-e: SDA lobira za Filandru

Kandidirat će se Rifat Škrijelj, Šaćir Filndra i Elvir Čizmić

Piše: D. Bašić / Avaz.ba

11.6.2020

Rifat Škrijelj. Agencije

Za prvog čovjeka Univerziteta u Sarajevu, kako „Dnevni avaz“ saznaje, osim akutelnog rektora Rifata Škrijelja, kandidirat će se i Šaćir Filndra te Elvir Čizmić. Špekulisalo se u proteklo vrijeme da je kandidat za rektora i Ejub Džaferović, brat člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, međutim ove navode je za „Avaz“ negirao. 

- Nisam kandidat niti cu biti kandidat. Ja sam bio bio u prošlom izboru kandidat za rektora i onda su te trakvice ostale od ranije. Posvetio sam se više svom profesionalnom poslu- kazao je Džaferović, bivši dekan Mašinskog fakulteta.

Sjednica Senata, prema našim saznanjima, održat će se 1. jula i tada bi trebalo biti poznato ime novog/starog rektora najstarijeg univerziteta u BiH.

Rifat Škrijelj je ranije za „Avaz“ potvrdio da će se ponovo prijaviti na konkurs. Jedan od kandidata koji osim Škrijelja ima velike šanse za poziciju rektora je nekadašnji dekan Fakulteta političkih nauka Šaćir Filandra, kojeg, kako kaže naš izvor, podržava Stranka demokratske akcije, koja nije za to da Škrijelj ostane rektor i naredne četiri godine.

Ime novog rektora bit će poznato početkom jula. Avaz

Elvir Čizmić je bio prorektor za finansije Univerziteta u Sarajevu. Međutim, u aprilu prošle godine je podnio ostavu na tu poziciju iz kako je tada naveo „personalnih razloga“.

Konkurs se završava iduće sedmice.

- Sjednica Senata će se održati u prostorijama Mašinskog fakulteta. Na posljednje dvije sjednice Senata se jasno prikazao odnos snaga onih koji su za kandidate Sebije Izetbegović i sa druge strane Škrijeljeve pristalice – kazao je izvor blizak „Avazu“.

Senat je na posljednjoj sjednici izabrao i Komisiju za izbor rektora, koju čine pet članova.

Predsjednica Komisije je dekanesa Pravnog fakulteta Hajrija Sijerčić-Čolić, a članovi su Dubravka Pozderac-Lejlić (Akademija likovnih umjetnosti), Muhamed Ajanović (Stomatološki fakultet), Izet Bijelonja (Mašinski fakultet) i Naris Pojskić (Institut za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.