KANTON SARAJEVO

Mijenja se Zakon o upravljanju zajedničkim dijelovima zgrade

Izmjene i dopune ovog zakona trebale bi biti upućene ka Vladi i Skupštini do kraja godine

Zajednički je stav da su neophodne suštinske izmjene ovog zakona. Arhiv

Avaz.ba

30.9.2020

Inspekcijski nadzor nad radom upravitelja zajedničkih dijelova zgrada i nadležnosti inspekcija u osiguranju ispravnog funkcioniranja zajedničkih dijelova zgrada bila je tema današnjeg sastanka koje je organiziralo Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.

Sastanak je organiziran u okviru priprema izmjena i dopuna Zakona o upravljanju zajedničkim dijelovima zgrade KS koje je ovo ministarstvo planiralo Programom rada za ovu godinu, radi unapređenja stanja u ovoj oblasti, kao i uređenja brojnih pitanja. 

Sastanku su prisustvovali resorni ministar Faruk Kapidžić i njegovi saradnici, kao i inspektori Inspektorata za zaštitu od požara MUP-a KS, Inspektorata urbanističko-građevinske, ekološke, komunalne i stambene inspekcije Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, te predstavnici Kantonalne uprave civilne zaštite.

Razgovarano je o brojnim pitanjima i odredbama važećeg zakona čija implementacija na terenu pokazuje nedostatke.

Zajednički je stav da su neophodne suštinske izmjene ovog zakona, počevši od razgraničenja kao i preciziranja pojedinih nadležnosti u nadzoru nad radom upravitelja između kantonalnih i općinskih inspekcija te nadležnog ministarstva, uređenja pitanja koja se odnose na održavanje i funkcionisanje sistema protivpožarne zaštite i liftova u objektima kolektivnog stanovanja, do uređenja sistema naplate usluga održavanja zajedničkih dijelova zgrada i drugih pitanja.

Izmjene i dopune ovog zakona trebale bi biti upućene ka Vladi i Skupštini do kraja godine.

Cilj je, između ostalog, i usklađivanje ovog zakona da drugim zakonskim propisima, počevši od imovinsko-pravnih odnosa do propisa kojima je regulisano funkcionisanje određenih sistema u zajedničkim dijelovima zgrada.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.