KANTON SARAJEVO

Obilježena 28. godišnjica masakra u Tahtali sokaku na Bjelavama

U Ulici Tahtali sokak od granate ispaljene s agresorskih položaja poginulo je šest sugrađana od kojih troje djece, a tri osobe su ranjene

Položeno cvijeće ispred spomen-ploče. FENA

Fena

10.10.2020

U Ulici Tahtali sokak kod broja 10 na Bjelavama, 10. oktobra 1992. godine od granate ispaljene s agresorskih položaja oko opkoljenog Sarajeva, poginulo je šest sugrađana od kojih troje djece, a tri osobe su ranjene.

Tog kobnog dana u igri su nastradala djeca: Belma Ahmetović (5), Anela Isanović (4) i Dževad Dautbašić (9) te još troje odraslih članova jedne porodice: Franjica Bartolec, njena kćerka Azra i zet Miroslav Vapetić. 

Brojne delegacije su danas u organizaciji Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. položili cvijeće ispred spomen-ploče i učenjem Fatihe i minutom šutnje izrazili dužnu počast tragično nastradalim sugrađanima.

- Predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece Fikret Grabovica kazao je da taj masakr potvrđuje da su tokom opsade Sarajeva zločinci s namjerom i ciljano ubijali građane a posebno djecu, te da je neophodno sačuvati od zaborava stravičnu istinu o dešavanjima tokom proteklog rata koju treba prenositi budućim generacijama - saopćeno je iz Općine Centar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.