NAČELNIK OPĆINE CENTAR

Mandić za "Avaz": Depolitizirat ćemo socijalna davanja, FK Sarajevo nećemo davati ultimatume za stadion

Za projekte iz kulture su davani novci tek da bi se reklo da se nešto ulaže u kulturu, rekao je Mandić

Mandić: Jedan od fokusa je infrastruktura. Avaz

Razgovarao: Admir Jamaković

21.11.2020

Novoizabrani načelnik sarajevske općine Centar Srđan Mandić u intervjuu za „Avaz“ govorio je svojim planovima po preuzimanju ove funkcije. Mandić je govorio šta će biti u fokusu njegovog rada, kakav je njegov stav kada je riječ o sudbini stadiona „Asim Ferhatović Hase“, kako namjerava oživjeti kulturnu i muzičku scenu u Sarajevu...

Koji će biti Vaši prvi potezi nakon preuzimanja načelničke funkcije Općine Centar?

-    Sve što sam kroz kampanju naglašavao kao prioritete, odmah krećem u njihovu realizaciju. Njih je mnogo i svi se tiču temeljnih egzistencijalnih uslova koji nisu zadovoljeni u velikom broju naših naselja. Kao ilustraciju mogu navesti put u ulici Rušida Prgude, recimo, gdje građanima ne mogu doći kola Hitne pomoći kad nekom zatreba. Ili voda u dijelovima naselja Kromolj, Nahorevo, Poljine. Dakle, to nisu jedini problemi te vrste, samo su ilustracija toga što mi je nulti prioritet. Niko ne smije biti bez elementarnih uslova za život i razvoj vlastitih potencijala.

 

Šta će biti u fokusu Vašeg rada tokom obavljanja ove funkcije i koji projekti?

Fokusa je nekoliko. Jedan je stvaranje uslova za ostanak i povratak mladih koje su egzistencijalni uslovi natjerali da dom potraže van opštine Centar, što u ogromnoj većini slučajeva znači van BiH. Zatim tu su zdravstvo i socijalna pitanja. Cilj nam je u potpunosti ispuniti ulogu Opštine u prevenciji i suzbijanju pandemije. Općina nema mnogo nadležnosti u tom polju, ali ono što može učiniti jest od velikog značaja. Što se tiče socijalnih pitanja, tu ćemo uraditi veliku reformu s ciljem poboljšanja socijalne usluge ali i totalne depolitizacije socijalnih davanja tako da korisnici socijalne pomoći više nikad ne mogu upasti u mrežu političkih ucjena. Jedan od fokusa je infrastruktura. Tu ima zaista mnogo da se radi i nemoguće je nabrojati ovdje sve, ali prioritet će biti rješavanje onih temeljnih, egzistencijalnih pitanja na tom polju kakvi su ti da nijedna kuća ne smije biti bez priključka na kanalizacionu i vodovodnu mrežu, legalizacija objekata za stanovanje, sanacija i prevencija klizišta i sl. Zatim sanacija ekonomskih posljedica pandemije. Opet su nadležnosti Opštine male, ali ono što možemo uraditi može biti od velike pomoći, jedna od tih stvari je, recimo, racionalizacija parafiskalnih nameta za privrednike.

 
 

Mnoge navijače FK Sarajevo zanima kada će se riješiti problem s upravljanjem stadionom Koševo. Kako Vi gledate na ovaj slučaj i šta navijači mogu očekivati u Vašem mandatu? Da li ste za opciju prepuštanja stadiona na upravljanje FK Sarajevo ili ste za njegovu obnovu?

Opštinska administracija će ispoštovati odluku Opštinskog vijeća koja podrazumijeva izradu projektnog zadatka te raspisivanje međunarodnog javnog konkursa za izbor najboljeg arhitektonsko-urbanističkog rješenja koje podrazumijeva modernizaciju stadiona Koševo. Naše ruke i naše namjere su čiste, bez figa u džepu i bez ikakvih ultimatuma kada je u pitanju FK Sarajevo, naš ključni partner u rješavanju ovog problema. Očekujemo također pomoć Fudbalskog saveza BiH i Vlade Kantona Sarajevo. Želimo ponovo evropske utakmice na Koševu, želimo da reprezentacija BiH ovdje igra svoje utakmice. Želimo ponovo ovdje muzičke spektakle i zašto se ne nadati ponovnom otvaranju olimpijade u Sarajevu.

 


Mandić: Želimo ponovo ovdje muzičke spektakle. Avaz

Da li ste tokom predizborne kampanje na terenu stekli na uvid koji su gorući problemi građana ove lokalne zajednice? Koji su to problemi prema Vašem mišljenju?


Naravno. Na osnovu njih sam i odredio prioritete. Mi nismo pričali iz glave i na osnovu nekih ličnih želja šta je to dobro za Centar, već na osnovu onoga što su govorili građani. Recimo, jedna od grešaka prethodne administracije su bila nerealna obećanja, neutemeljena u potrebama građana. Kad su neki mediji počeli objavljivati broj nerealiziranih obećanja prethodnog načelnika, on je rekao da su morali mijenjati prioritete jer se pojavilo prečih stvari od obećanih. Nama se to neće desiti, krenut ćemo odmah od tih prečih. A šta je najpreče dao sam u odgovorima na prva dva pitanja.

 

Izjavili ste  da ćete dovesti rokenrol u Dom mladih, kako općenito ocjenjujete kulturnu i muzičku scenu u Sarajevu jer mnogi stiču utisak da je ona posljednjih godina prilično zamrla i da je u glavnom gradu BiH, s izuzetkom SFF-a, sve manje događaja takve vrste, da je urbani duh grada postao prilično uspavan? Kako načelnik centralne sarajevske općine utjecati na promjenu tih trendova?


Opština prvo mora izraditi strategiju razvoja kulture. Ona mora imati strateški pristup tom problemu. Svi ti nedostaci jesu proizvod ad hoc pristupa. Vi imate projekte iz kulture za koje su davani novci tek da bi se reklo da se nešto ulaže u kulturu, ali nemate monitoring ni evaluaciju tih projekata u smislu koji su benefiti zajednice od njihove realizacije. Dakle, to ćemo promijeniti. Mladima ćemo omogućiti adekvatne prostore za rad na polju kulture, ali i svu potrebnu pomoć u tom smislu, prvenstveno u vidu edukacije. Također, u opštini Centar nalaze se neke od najznačajnijih kulturno-umjetničkih institucija u državi, kao i obrazovnih institucija na polju kulture i umjetnosti. Opština će ući u proces saradnje s njima kako bi život koji se unutar njih odvija ušao i u svakodnevnicu naših građana. Slušat ćemo njihove savjete, njihovo iskustvo je od neprocjenjive važnosti za kulturni razvoj, a saradnje s njima je itekako nedostajalo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.