KANTON SARAJEVO

Objavljen ekspoze Edina Forte

Naveo osnovne principe i prioritete buduće Vlade koju će predvoditi

A. Čengić

Edin Forto

Foto: Arhiv


Skupština Kantona Sarajevo trebala bi danas imenovati novu Vladu Kantona Sarajevo.

Na stranici Skupštine objavljen je i Fortin ekspoze u kojem je naveo osnovne principe i prioritete buduće Vlade koju će predvoditi.

- Uvaženo rukovodstvo Skupštine, poštovane zastupnice i zastupnici, dragi gosti i predstavnici  medija, 

Zahvaljujem se predsjedavajućem Skupštine Kantona Sarajevo, njegovim zamjenicama i zamjeniku na ukazanoj prilici da danas kroz ovaj ekspoze iznesem principe djelovanja i prioritete Vlade Kantona Sarajevo u naredne dvije godine. Pred vama je ekspoze zasnovan na viziji razvoja, baziranoj na programskim mjerama i načelima, usaglašenim u dobroj vjeri kroz ozbiljne političke pregovore participirajućih političkih organizacija i samostalnih zastupnika i zastupnica. Temelj dokumenta je Sporazum o prioritetima skupštinske većine u Kantonu Sarajevo 2021 − 2022, koji su potpisale tri političke stranke i samostalni zastupnici u trenutnom sazivu Skupštine Kantona Sarajevo. Sporazum dostavljam kao dodatak ekspozeu - naveo je Forto.

Teška vremena

Godina pred nama donosi velike izazove. Potrebno je pobijediti pandemiju, ali i odgovoriti na prijetnje koje su posljedica ekonomskog zastoja u prošloj godini. Ovo je vrijeme kada se kao društvo moramo ujediniti. Ovo je vrijeme solidarnosti i empatije. Ovo je trenutak kad moramo pokazati da imamo i znanje i kapacitete i snagu da na prijetnje odgovorimo razboritošću, stvarajući uslove za dostojanstven život svih građana i građanki.

Ovo jesu teška vremena, ali i prilika da napravimo iskorak. Politika ne mora razdvajati, ona može biti upravo suprotno od onoga na šta smo navikli – zajednički, društveno koristan rad za prosperitet svih nas. Mi dijelimo život u istom kantonu, samim tim i probleme i izazove oko kojih trebamo biti ujedinjeni.  

Iako postoje osnovani razlozi za sumnju, duboko sam uvjeren da ovo može biti godina preokreta. Možda nemamo budžet kakav bismo željeli, ali ja vjerujem da će se posvećenom i odgovornom politikom taj nedostatak nadomjestiti i da takva politika može biti pokretač, motivator i primjer zajedništva i progresa i za druge bosanskohercegovačke sredine.

Šta građani i građanke misle

U vezi sa svim navedenim, ova Vlada će djelovati kroz dva ključna principa - otvorenost i odgovornost. Sve što radimo, znat će se. Građanima i građankama će biti dostupne jasne i precizne informacije. Danas ćemo predstaviti svoje politike, ali vam obećavam da ćemo redovno obavještavati kako se one sprovode i koji su rezultati ostvareni.

Također nam je potrebno da čujemo šta građani i građanke misle, da čujemo nove ideje, da budemo u stalnom kontaktu. Samo tako možemo biti sigurni da smo na pravom putu - naveo je Forto na početku ekspozea.

Mjere djelovanja po resorima pročitajte ovdje.

Više o temi Edin Forto

SKUPŠTINA KS
Danas imenovanje novog saziva Vlade KS
NA VRH

Podijeli članak na