GRAS

Muminović: Nisu samo radnici problem, imamo loš tarifni sistem

U ovom preduzeću hljeb zarađuje oko 1.300 ljudi

Piše: A. Nalo

24.2.2021

GRAS se guši u milionskim dugovanjima. Avaz

Za rješavanje nagomilanih dugova u preduzeću GRAS potrebno je oko 300 miliona maraka, kazao je premijer Kantona Sarajevo Edin Forto. Međutim, tog novca u kantonalnoj kasi, koju pune građani KS, nema, a kako stvari stoje neće ni biti.


Muminović: Napravljen spisak. Avaz

Pogoršana situacija

Zbog toga Vlada KS, koja je vlasnik ovog preduzeća, mora iznalaziti druga rješenja kako se dalje ne bi pogoršavala situacija u ovom preduzeću, gdje hljeb zarađuje oko 1.300 ljudi. Jedno od rješenja je da se uposlenici, koji su pri kraju radnog vijeka penzionišu, te da se onima koji samovoljno žele napustiti svoje pozicije da adekvatna otpremnina.

Amir Muminović, prvi čovjek Sindikata, za “Avaz” kaže da GRAS ima, pored viška zaposlenika, većih problema, a to je loš tarifni sistem i subvencije. Mišljenja je da to Vlada KS, prije svega, prvo treba riješiti.



Nedostaje ljudi

-Dugo se priča da u našoj firmi ima viška radnika. Međutim, kada bi imali vozila da pokrijemo sve linije, ispostavilo bi se da nam fali ljudi. Činjenica je da imamo dosta ljudi koji trebaju ići u penziju. I Uprava je napravila taj spisak za ovu i narednu godinu. Treba vidjeti kome se može dokupiti staž. Naše mišljenje je da radnicima treba ponuditi da oni, koji žele, mogu napustiti radno mjesto uz otpremninu – rekao je Muminović.

Prema njegovim riječima, nakon toga treba sagledati realno stanje i napraviti sistematizaciju ako bude trebalo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.