VRŠNJAČKO NASILJE

Obilježen "Dan ružičastih majica" u osnovnim i srednjim školama Kantona Sarajevo

Sugerisalo je i da učenici ukoliko žele mogu podržati ovaj značajan dan, obući ružičaste majice za vrijeme nastave u učionici ili online okruženju

Fena

Obilježen "Dan ružičastih majica"

Foto: Fena


Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo je svim osnovnim i srednjim školama dostavilo instrukciju da škole obilježe "Dan ružičastih majica“, odnosno Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja u školi.

Zadnja srijeda u februaru

Sugerisalo je i da učenici ukoliko žele mogu podržati ovaj značajan dan, obući ružičaste majice za vrijeme nastave u učionici ili online okruženju, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

Ovaj dan se obilježava zadnje srijede u mjesecu februaru, a proglašen je Međunarodnim danom borbe protiv vršnjačkog nasilja u školama.

Razvijanje svijesti

Obilježavanje "Dana ružičastih majica“ potaknuto je događajem u kojem je dječak iz Kanade u školu obukao ružičastu majicu, u znak podrške oboljeloj majci od karcinoma dojke, a zbog koje je postao meta vršnjačkog nasilja u školi.

U znak podrške, nakon tog događaja, kolegice i kolege iz razreda su narednih dana dolazili na nastavu u ružičastim majicama.

“Dan ružičastih majica” je prilika da se učenicima, nastavnicima i društvu u cjelini skrene pažnja na problem, uzroke i posljedice vršnjačkog nasilja u školama, te ih potakne na razvoj svijesti o nultoj stopi tolerancije na vršnjačko nasilje.

NA VRH

Podijeli članak na