ODATA POČAST

Na današnji dan 1992. godine ubijen je 18-godišnji Kenan Demirović

Kenan Demirović i Ramo Biber, prve su žrtve velikosrpske agresije na BiH u Sarajevu

Piše: E. Muračević

2.3.2021

Položeno cvijeće ispred spomen-obilježja - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Drugog marta 1992. godine u vogošćanskom naselju Kobilja Glava ubijen je osamnaestogodišnji Kenan Demirović. Ubile su ga komšije srpske nacionalnosti nedaleko od njegove kuće na Kobiljoj Glavi, u blizini mezarja Orlić, na kojem je bio ukopan njegov djed. Tom prilikom ranjen je njegov rođak Atif Demirović.

Kenan Demirović i Ramo Biber, prve su žrtve velikosrpske agresije na BiH u Sarajevu.


Delegacije Općine Vogošća, Koordinacije boračkih udruženja, Federalnog i Kantonalnog ministarstva za boračka pitanja i stranaka koje participiraju u radu Općinskog vijeća Vogošća, polaganjem cvijeća na spomen-obilježje na mjestu njegove pogibije i učenjem Fatihe odale su počast ovoj prvoj žrtvi agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu.

- Oni kojima u srcu nije bila suverena i nezavisna Bosna i Hercegovina ubistvom Kenana Demirovića, na najbrutalniji način su nas htjeli zaustaviti na našem putu koji je vodio ka samostalnosti naše domovine - istakao je Sabit Kobiljak, predsjednik Udruženja boraca organizatora i pokretača otpora "Patriotska liga" općine Vogošća, koje je organizovalo ovu manifestaciju.

Dodao je da zahvaljujući slozi, hrabrosti i snazi bosanskohercegovačkih patriota, zločinci nisu uspjeli u tome.


- Provođenje mjera veznih za suzbijanje pandemije koronavirusa onemogućilo nas je da na današnjem skupu budu  oni kojima se brani da u školskim klupama uče o tome šta se dešavalo tokom agresije na BiH 1992.-1995. godine. Naša je obaveza da djeci govormo istinu o golgotama kroz koje smo prolazil, ne sa ciljem da bi palili vatre osvete već da se ono što se nam događalo nikada i nikome više ne ponovi. Naša borba bila je časna i poštena. Otuda trebamo širiti istinu o herojskoj borbi naših građana koji su nam, svojom žrtvom i borbom, omogućili da danas uživamo u slobodi - istakao je Edin Smajić, načelnik Općine Vogošća u svom obraćanju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.