SARAJEVO

Hadžibajrić i Šteta obišli radove u ulici Hamdije Kreševljakovića, najavljeni i novi projekti

Projekt vrijedan 750.000 KM

E. Ma.

23.6.2021

Rekonstrukcija ulice Hamdije Kreševljakovića - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Povodom početka velikog projekta rekonstrukcije ulice Hamdije Kreševljakovića, radove su danas obišli općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić i ministar saobraćaja KS Adnan Šteta

Radi se o zajedničkom projektu Općine Stari Grad i Ministarstva saobraćaja KS, putem Direkcije za ceste, koji uključuje rekonstrukciju saobraćajnice i pješačkih staza uz zamjenu oborinske kanalizacije na trasi dugoj cca 650 metara. Cilj projekta je poboljšanje saobraćajne komunikacije, te povećanje bezbjednosti i kapaciteta saobraćaja u jednoj od najfrekventnijih saobraćajnica u užoj gradskoj jezgri.


Radi se dionica od Drvenije do okretaljke na Trgu Austrije

Radovi se trenutno izvode na dionici od Srednje škole poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti prema Bakr-babinoj džamiji gdje se uklanja stari asfalt.

Kako je istakao načelnik Hadžibajrić, rekonstrukcija ove ulice razmatrana je još prošle godine, ali je na njegov prijedlog odgođena jer su se u to vrijeme izvodili radovi na tramvajskoj pruzi na Marijin dvoru, te bi novo gradilište izazvalo saobraćajni kolaps u gradu.

- Počeli smo ovaj veliki projekat ove sedmice i radi se dionica od Drvenije do okretaljke na Trgu Austrije. Radi se kompletna rekonstrukcija, a Općina će finansirati zamjenu oborinske kanalizacije. Bitno je da građani budu strpljivi u narednih 60-ak dana, a nadam se da će nam vremenske prilike ići naruku i da će sve biti završeno u roku - izjavio je Hadžibajrić.

Dodao je da će se saradnja sa Ministarstvom saobraćaja i Direkcijom za ceste nastaviti.

- Ove godine nam je prioritet da završimo ulicu Hamdije Kreševljakovića i Apelov put što smo također dogovorili i vrlo brzo ćemo to ozvaničiti. I pored smanjenih budžeta i u Općini i Kantonu, mi ćemo nastojati da uradimo što više projekata od onih sredstava koja su nam na raspolaganju - dodao je.


 

Privremena izmjena režima saobraćaja

Da se kontinuitet projekata i saradnje sa Općinom Stari Grad nastavlja potvrdio je i ministar Šteta. 

- Započeli smo 2019. godine saradnju, dio stvari se radio 2020. godine, a evo ove godine nastavili. Radimo jedan jako bitan projekat, saobraćajnicu od Drvenije do Trga Austrije. Radi se o 650 metara rekonstrukcije saobraćajnice. Saobraćajnica je jako bitna zbog trolejbuskog saobraćaja. Vrlo brzo, početkom iduće godine nam dolaze i novi trolejbusi nakon 40. godina, tako da pripremamo saobraćajnicu za nove trolejbuse. Radujemo se saradnji sa Starim Gradom, radit ćemo još projekata - izjavio je Šteta.

Radovi na rekonstrukciji saobraćajnice Hamdije Kreševljakovića ukupno će koštati oko 750.000 KM, a rok za završetak je 75 dana. Izvođač radova je KJKP“Rad“ dok će rekonstrukciju oborinske kanalizacije raditi firma Oxa d.o.o. Zbog izvođenja radova na snazi je rješenje o privremenoj izmjeni režima saobraćaja. Izmijenjeni režim saobraćaja odnosi se na dio ulice od spoja sa terminalom Drvenija do raskrsnice s ulicom Obala Isa-bega Ishakovića. U periodu od 8 do 16 sati zbog etapnog obavljanja poslova (dužina 30 do 50 metara), saobraćaj se obavlja naizmjenično jednom trakom, a kretanje pješaka je zaustavljeno u dijelu gdje se izvode radovi. U terminu od 23 do 5 sati je u potpunosti obustavljen saobraćaj za motorna vozila.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.