KANTON SARAJEVO

Povećan džeparac štićenicima ustanova socijalne zaštite

Radi se o potrebi za dnevnom štampom, knjigama, toplim napicima ili slatkišima mimo utvrđenih jelovnika, precizirala je ministrica Prvulović

Prvulović: Primjena od septembra. Avaz

A. Na.

23.7.2021

Vlada Kantona Sarajevo je na prijedlog Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS izmjenila Uredbu o dodjeli novčanog iznosa namijenjenog za lične potrebe osoba koje su smještene u ustanove socijalne zaštite.


Socijalna zaštita

-Shodno usvojenim izmjenama, licima koja su smještena u ustanove socijalne zaštite će se ubuduće na ime ličnih potreba dodjeljivati novčani iznos - džeparac od 60 KM, i što predstavlja povećanje od 100 posto. Prethodno se za ovu namjenu od 2014. godine štićenicima ovih ustanova dodijeljivao iznos od 30 KM - kazali su iz Vlade KS.

Ministrica Ivana Prvulović je, ovom prilikom, izjavila da ovo povećanje znači da će djeca bez roditelja i djeca čiji je razvoj ometen porodičnim prilikama, stara, iznemogla i hronično bolesna lica, osobe sa invaliditetom, kao i druga lica koja su smještena u ustanove socijalne zaštite rješenjem Javne ustanove "Kantonalni centar za socijalni rad", i koja najčešće ne ostvaruju nikakve prihode, imati priliku da raspolažu značajno većim novčanim iznosom za zadovoljenje svojih dodatnih potreba.

Primjena uredbe

- Radi se o potrebi za dnevnom štampom, knjigama, toplim napicima ili slatkišima mimo utvrđenih jelovnika, i slično -  precizirala je ministrica Prvulović.

Naglasila je i kako će se ova uredba primjenjivati od 1. septembra 2021. godine


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.