OGLASILI SE IZ ŠKOLE

Učenici umjesto upisnine za posjetu Memorijalnom centru Potočari plaćaju nabavku dezinfekcijskih sredstava

U odgovoru iz Srednje zubozehničke škole piše kako nemaju dovoljno odobrenog novca za dezinfekcijska sredstva

Srednja Zubotehnička škola: Nemaju dovoljno novca za nabavku dezinfekcijskih sredstava. AVAZ

Piše: S. Š.

17.9.2021

Vijest o tome da učenici u Srednjoj zubotehničkoj školi Sarajevo pri upisu u novu školsku godinu moraju plaćati nabavku dezinfekcijskih sredstava u vrijednosti od 50 KM, naišla je na burne reakcije bh. javnosti.

Nakon negodovanja, kako roditelja djece koja pohađaju nastavu u ovoj školi, tako i javnosti, Uprava Srednje zubotehničke škole pojašanjava da je škola usljed pandemije u odluci o upisnini umjesto stavke "posjeta pozorištu, kinu, muzejima, Memorijalnom centru Potočari", uvrstila stavku "nabavka sredstava za dezinfekciju ruku i površina".

Škola nema dovoljno odobrenog novca za dezinfekcijska sredstava

- Uzimajući u obzir činjenicu da je protok ljudi u redovnom nastavnom procesu u školi, 420 učenika, 60 radnika škole, te trećih osoba za koje je škola otvorena (vanredni učenici, roditelji, i druge zainteresirane osobe), potreba za dezinfekcijskim sredstvima je povećana. Iznos navedene stavke je simbolično određen, dvije KM po polugodištu, s obzirom na to da škola nema dovoljno odobrenih sredstava za tu namjenu - navodi se u objašnjenu škole.


Odluka kojom su učenici dužni uplatiti 50 KM za nabavku dezinfekcijskih sredstava. AVAZ

Dodaje se kako je škola donijela Pravilnik o kriterijima za stjecanje i raspodjelu vlastitih prihoda, na koji je dobila saglasnost Ministarstva za obrazivanje, nauku i mlade KS, te mišljenje Ministarstva finansija KS.

Napominju da je plaćanje upisnine predviđeno u dvije rate u iznosu od po 25 KM i da je ostavljen rok za prvu ratu do kraja mjeseca oktobra 2021. godine, a druga rata do mjeseca marta iduće 2022. godine.

U odgovoru Uprave škole stoji i da roditelji koji su u stanju socijalne potrebe ili njima nekog drugog znanog razloga, mogu u svakom trenutku podnijeti Zahtjev za oslobađanje troškova upisnine uz dostavljanje određene dokumentacije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.