SARAJEVO

Izložba škotskog fotografa u Vijećnici: Sarajevo nakon ratnih razaranja u očima djece iz sirotišta

Fotografije koje su nastale u periodu od 1997. do 1999. godine prikazuju glavni grad Bosne i Hercegovine nakon opsade i ratnih razaranja u očima djeteta

Lesli: Fotografije prikazuju Sarajevo kako je izgledalo prije dvije i po decenije. Avaz

Z. K.

10.11.2021

Škotski fotograf Kris Lesli (Chris Leslie) predstavit će sutra po prvi put u sarajevskoj Vijećnici do sada neobjavljene fotografije nastale 90-ih godina u okviru fotografskog projekta koji je vodio u podrumu Dječijeg doma Bjelave za djecu bez roditeljskog staranja i iz okolnih naselja.


Grad nakon opsade

- Sarajevo koje su oni dokumentirali više ne postoji, a za mene je bilo važno da se Sarajlije mogu prisjećati tog vremena – kazao je Lesli za BIRN BiH, navodeći važnost izložbe za mlađe stanovnike kako bi mogli vidjeti kako je Sarajevo izgledalo prije dvije i po decenije.

Kako navodi, fotografije koje su nastale u periodu od 1997. do 1999. godine prikazuju glavni grad Bosne i Hercegovine nakon opsade i ratnih razaranja u očima djeteta.

- Učenici s kojima sam radio bili su starosti od šest do 16 godina i podučavao sam ih osnovnim fotografskim tehnikama – rekao je Lesli, dodajući da je 2018. godine ponovo stupio u kontakt s većinom njih, sada već odraslim osobama, čije će priče i priče o njihovim životima danas biti dio ove izložbe.

Kako objašnjava, 1996. godine je predavao na sličnom projektu u hrvatskom gradu Pakracu. Nakon toga je odlučio naredne godine pokrenuti svoj vlastiti projekat za djecu u Sarajevu.

- Koristeći doniranu opremu iz Škotske, postavio sam improvizovanu mračnu sobu i organizirao sam časove fotografiranja u podrumu sirotišta. Izradio sam samo nekoliko tih fotografija još kasnih 90-ih, i od tada su stajale u ormaru i skupljale prašinu. Prije dvije godine konačno sam ih skenirao pomoću skenera visoke rezolucije i rezultati su bili nevjerovatni – kazao je Lesli.


Predstavljanje knjige

Izložba, na kojoj će biti predstavljeno 70 fotografija, nastala je u partnerstvu Centra za postkonfliktna istraživanja (PCRC) i Informativnog centra o Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) koji djeluje unutar Grada Sarajeva, te uz podršku Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Britanske ambasade.

- Osim što je djecu podučavao novim vještinama, ovaj projekt im je pružio i jedan kreativan izlaz i način da rade na rješavanju trauma koje je prouzrokovao rat i gubitak roditelja - kaže Velma Šarić iz Centra za postkonfliktna istraživanja.

Nakon otvaranja 11. novembra, izložba će biti postavljena u Vijećnici narednih 10 dana. Osim toga, Lesli će u četvrtak u 18 sati predstaviti i svoju knjigu “Balkan Journey” u Historijskom muzeju BiH, svojevrsno fotografsko putovanje kroz mjesta i gradove bivše Jugoslavije nakon ratnih dejstava.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.