KANTON SARAJEVO

Epizoda "Pripravnost" i dalje na snazi

Tokom sutrašnjeg dana doći će do promjene vremena uz jačanje vjetra i padavine u kasnim večernjim satima

Tokom prethodnih dana valitet zraka bio je nezdrav u gotovo svim zonama u KS. ARHIV

A. O.

4.1.2022

Pad koncentracija zagađujućih supstanci zabilježen je danas, ali ne u dovoljnoj mjeri da bi se ukinula epizoda „Pripravnost“, saopćeno je iz press službe Vlade Kantona Sarajevo. 

Tokom prethodnih dana kvalitet zraka bio je nezdrav u gotovo svim zonama u KS.


Vrijednosti lebdećih čestica u zraku još uvijek su povećane na području općina Ilijaš, Ilidža i Otoka, dok je na lokalitetima Vijećnice i Hadžića situacija povoljnija.



Promjena vremena

Prema najavama iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, tokom sutrašnjeg dana doći će do promjene vremena uz jačanje vjetra i padavina u kasnim večernjim satima, što će doprinijeti daljem poboljšanju kvaliteta zraka.

O promjenama koje se budu dešavale Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka, koje prati monitoring kvaliteta zraka i predlaže mjere, će blagovremeno upoznati javnost.


Zagađujuće supstance

Podsjetimo, tokom prošle godine epizoda "Pripravnost" je proglašena 20. decembra, a od kada su vrijednosti zagađujućih supstanci, posebno PM10 čestica, značajno varirale i kretale se od dozvoljenih tokom dana, do povećanih u jutarnjim i noćnim satima, usljed pojave temperaturne inverzije, nakon čega je ukinuta 24. decembra. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.