SARAJEVO

Milionski vrijedan pogon gradio bi se u krugu “Sarajevo-šuma”: Građani se protive gradnji fabrike peleta, pokrenuli peticiju

Nema ekonomske opravdanosti za izgradnju fabrike vrijedne oko 8,5 miliona KM, tvrdi Pašić

Dio peticije koji je dostavljen nadležnima. Avaz

Piše: E. Ma.

3.5.2022

Do kraja godine, u krugu preduzeća “Sarajevo-šume”, trebala bi biti napravljena fabrika za proizvodnju peleta za potrebe građana Kantona Sarajevo. 

Međutim, tome se protive stanovnici naselja Gladno Polje i ulice Rakovička cesta. Oni su na adrese nadležnih u Općini Ilidža i kantonalnih zastupnika poslali potpisanu peticiju. U propratnom pismu naveli su da imaju saznanja da se u neposrednoj blizini njihovih domova, u bivšoj pilani, planira pokrenuti proizvodnja peleta.



Loše iskustvo

- Poučeni iskustvom s bivšim vlasnicima, koji se nisu pridržavali ni minimalnih zahtjeva za zaštitu okoline, molimo vas da shvatite našu bojazan da će se, davanjem dozvole za izgradnju takvog pogona, životi u našim domovima pretvoriti u pakao. Odlučno se protivimo izgradnji bilo kakvog pogona koji proizvodi prašinu, buku i otpadne vode - naveli su mještani.

Edib Bašić, stručnjak iz ove oblasti, mišljenja je da nema ekonomske opravdanosti za izgradnju fabrike vrijedne oko 8,5 miliona KM.

- Prodajna cijena kubnog metra ogrjevnog drveta iz izdaničkih šuma od kojeg bi se proizvodio pelet košta 72 KM po kubiku bez PDV-a, transport drveta do tvornice košta 30 KM po kubiku. Za tonu peleta potrebno je 2,5 do 3 kubika drveta, a same sirovine za proizvodnju tone peleta koštaju od 250 do 300 KM - kazao je Pašić.

Na tu cijenu, kako ističe, potrebno je dodati enormnu količinu električne energije potrebne za mljevenje drveta, sušenje mase, presovanje i troškove poslovično neproduktivne radne snage u javnom sektoru te se dolazi do cifre od 500 KM za tonu bez troškova distribucije i PDV-a.


Kupovina van sezone

Kako Pašić ističe, divljanje cijena peleta se ne rješava državnom proizvodnjom peleta čija je proizvodna cijena znatno veća od tržišne cijene u grijnoj sezoni.

- Ako Ministarstvo ima namjeru da pomogne građanima, onda to može učiniti putem robnih rezervi, kupovinom peleta van grijne sezone, kada je njegova cijena niža i do 50 posto, te puštanjem peleta u prodaju u sezoni po povoljnim cijenama - rekao je Pašić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.