SARAJEVO

Haos na Kolegiju Skupštine KS zbog rekonstrukcije pruge, Čelik napustio sjednicu

Ja ne tražim za sebe, ja tražim za građane odgovore, nisu mi dali da pričam, oduzimali su mi riječ, ne dozvoljavaju da se Poslovnik primjenjuje

Mirza Čelik. Avaz

Piše: E. Ma.

18.5.2022

Na današnjoj sjednici Kolegija Skupštine Kantona Sarajevo, tokom rasprave o zahtjevu Mirze Čelika (DF) za sazivanjem hitne sjednice Skupštine zbog kašnjenja u rokovima u rekonstrukciji tramvajske pruge i glasanja o nepovjerenju Vlade KS, došlo je do žestoke rasprave, ali i burnih i uvredljivih komentara između Čelika i predstavnika trojke. 

Sjednici je prisustvovao i ministar saobraćaja Adnan Šteta, a prema našim informacijama, ono što se moglo čuti na sjednici Kolegija je neprimjereno i nedolično za izabrane predstavnike građana KS. 



Počeo vikati na sjednici

Kontaktirali smo Čelika koji nam je rekao da je napustio sjednicu Kolegija nakon što mu, kako je rekao, Identično kao i na sjednicama Skupštine, nije dozvoljeno da ima svoj mišljenje.

- Ja ne tražim za sebe, ja tražim za građane odgovore. Nisu mi dali da pričam, oduzimali su mi riječ, ne dozvoljavaju da se Poslovnik primjenjuje u sali gdje se održava Kolegij, ne dozvoljavaju raspravu argumentima. Kažu to je tako, a sve što je drugačijeg mišljenja to je zabranjuju. Ja sam naprosto bio iznenađen da je predsjedavajući Okerić danas počeo vikati na sjednici, da svi zastupnici počinju dobacivati šta ti hoćeš, kako ovo, i slično. Ja sam vidio da meni tu nije mjesto i napustio sam sjednicu da bih sačuvao dignetitet Skupštine i Kolegija jer ovo još nije zabilježeno - naveo je Čelik.


Uvredljivo ponašanje

Kazao je da je ovakvo ponašanje predsjedavajućeg uvredljivo.

- Najbolje bi bilo da mi svi pričamo onako kako oni to žele. Degutantno je stalno oduzimati riječ, ja kao predlagač tačke dobijem od predsjedavajućeg “Oduzimam ti riječ” i samo na Kolegiju to mogu obrazložiti. Ovo je jako diskutabilno ponašanje - naveo je Čelik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.