SJEĆANJE NA ŽRTVE

Obilježena 30. godišnjica od svirepog ubistva Bošnjaka u Sokolini kod Ilijaša

Narod koji zaboravlja svoju prošlost, nema ni svoju budućnost, rekao je ministar

Ministar Osmanović. VLADA KS

A. O.

14.6.2022

U mjestu Sokolina kod Ilijaša danas je obilježena 30. godišnjica od svirepog ubistva u autobusu 48 Bošnjaka iz naselja Ahatovići, Bojnik i Dobroševići, kao i stradanja 18 šehida i poginulih boraca Armije RBiH, koji su u pokušaju proboja prema slobodnoj teritoriji, poginuli na brdu Ranovača, braneći svoj narod i domovinu od agresora.

I ovoga 14. juna, tužna godišnjica u Sokolini obilježena je uz jecaje, suze, tugu i bol za ubijenim, onima koji su nakon 14-dnevnog mučenja i torture u logoru Rajlovac autobusom dovezeni u mjesto Sokolina gdje su na zvjerski način ubijeni.


Neprijateljski vojnici

Neprijateljski vojnici po dolasku u Sokolinu naredili su zarobljenicima da legnu na pod autobusa, a onda su autobus zasuli granatama, mecima i bombama. Od 56 zarobljenika osam ih je preživjelo od kojih je jedan u međuvremenu preminuo, a ostali su živi svjedoci ovog strašnog zločina.

Obilježavanju je prisustvovao i ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović koji je kazao da počinioci ovog svirepog ubistva moraju doći pred lice pravde, te da se nada da će se to i desiti.

- Obilježavanje ove godišnjice je jedno od najemotivnijih kojem sam imao prilike da prisustvujem. I danas sam pod dojmom priče i svjedočenja Elvira Jahića, jednog od preživjelih u ovom autobusu smrti. Istovremeno sam razočaran jer za ovaj zločin agresora, još uvijek niko nije odgovarao - istakao je ministar.


Obilježavanje godišnjice. VLADA KS

Veliki broj mladih ljudi

Kazao je i kako ga raduje prisustvo velikog broja mladih ljudi koji su došli da odaju počast stradalima, jer tako doprinose kulturi sjećanja.

- Narod koji zaboravlja svoju prošlost, nema ni svoju budućnost, zato posebnu zahvalnost želim uputiti organizatoru obilježavanja ove godišnjice, za kontinuirano podsjećanje na dešavanja u Sokolini - istakao je ministar.

Prisutnima su se obratili i pomoćnik načelnika Općine Novi Grad Tajib Delalić, predsjednik RVI Novi Grad Osman Đozo, Besim Gljiva, koji je pronašao tijela u autobusu smrti, te Elvir Jahić, jedan od osam preživjelih.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.