AVAZ NA LICU MJESTA

Obilježavanje godišnjice: Paljenjem Vijećnice htjele su se uništiti civilizacijske vrijednosti čovječanstva

Jedan od najljepših i najreprezentativnijih objekata iz austrougarskog perioda u Bosni i Hercegovini, zapaljen je u noći sa 25. na 26. avgust prije tačno trideset godina

Piše: N. Ćorović

25.8.2022

S obilježavanja u Vijećnici - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+10

Gradska Vijećnica, kao jedan od najljepših i najreprezentativnijih objekata iz austrougarskog perioda u Bosni i Hercegovini, zapaljena je u noći sa 25. na 26. avgust prije tačno trideset godina.

Vijećnica je za vrijeme opsade Sarajeva više puta bila granatirana, a tog 25. avgusta 1992. godine napadnuta je riznica knjižnog fonda i dokumenata koji svjedoče o historiji naše države.


Dva miliona izgorjelih knjiga

U znak sjećanja na dva miliona izgorjelih knjiga, kao sinonim kulturocida i bibliocida, danas se u Vijećnici održava program koji je upriličila Nacionalna i univerzitetska biblioteka u BiH.

Danas i sutra od 9 do 17 sati ulaz u Vijećnicu bit će slobodan, jer će posjetioci pored stalnih postavki imati prilku da pogledaju izložbu Rudolfa zur Lippea pod nazivom “Ponovo rođena – Vijećnica renata”, a u galeriji iznad aule bit će predstavljena izložba Almina Zrne “Edo Murtić” – Gdje su riječi nedostatne”.

Direktor Narodne i univerzitetske biblioteke BIH Ismet Ovčina na današnjoj ceremoniji obilježavanja tužne godišnjice kazao je da ga je ovaj čin pogodio i da su se paljenjem Vijećnice htjele uništiti humanističke i civilizacijske vrijednosti čovječanstva.


Istinske vrijednosti

- Ovdje se postavlja pitanje moralne odgovornosti i obaveze prema kulturi i humanitetu, gradu i državi, stradanju i žrtvama, obrazovanju i nauci prema duhovnim i kreativnim vrijednostima. Uputit ću i apel da kultura ne bude samo estetika koja će dati otmjeniji izgled spolja, trebamo učiniti napore da nas kultura iznutra suštinski oplemeni, obogati i ponuka na istinske vrijednosti - kazao je Ovčina.

Danas je predstavljena i njegova knjiga "Vijećnica - NUBBIH u potrazi za identitetom" koja svjedoči o tužnoj priči i sudbini ove institucije u poratnom periodu, koja nije prevazisla implikacije ratnih dešavanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.