PODACI AIR VISUALA

Sarajlije se i večeras guše u magli i smogu: Bh. prijestonica treći najzagađeniji grad na svijetu

U Sarajevu je u 20:30 sati izmjeren indeks kvalitete zraka 222, koji se svrstava u kategoriju veoma nezdravog

Magla i smog prave i veliki problem vozačima. Avaz

E. Ć.

3.1.2023

Glavni grad Bosne i Hercegovine Sarajevo večeras je treći najzagađeniji grad na svijetu, pokazuju to podaci stranice za praćenje zagađenosti zraka "Air Visual".

Ispred bh. prijestolnice su samo indijksi Delhi (243) i Akra iz Gane (238). U Sarajevu je u 20:30 sati izmjeren indeks kvalitete zraka 222, koji se svrstava u kategoriju veoma nezdravog. 

Vazduh je večeras veoma nezdrav i u četiri opštine Istočnog Sarajeva – Palama, Sokocu, Istočnom Novom Sarajevu i Istočnoj Ilidži, podaci su sa automatskih mjernih stanica u ovim opštinama, kao i u Zenici i Banjoj Luci, te nekim drugim mjestima.

Magla i smog prave i veliki problem vozačima.


Podaci Air Visuala. Screenshot

Izdato je upozorenje za osobe s respiratornim oboljenjima poput astme. Moguća je značajna pojačanja simptoma i intenziteta bolesti. Povećana vjerovatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva.

Inače, Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS je, na prijedlog Stručnog tijela, proglasilo epizodu "Upozorenje" za područja općina Novi Grad, Novo Sarajevo, Stari Grad, Centar, Ilidža, Vogošća i Ilijaš dok je za područje općine Hadžići proglašena epizoda "Pripravnost", uz primjenu interventnih mjera.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.