SREDNJOBOSANSKI KANTON

SKUPŠTINA SBK: 12 miliona KM za vraćanje dugova i stvaranje ušteda

Podržano novo kreditno zaduženje

K. KAVAZOVIĆ

2.6.2016

Na prijedlog Kantonalne vlade, Skupština Srednjobosanskog kantona je na jučerašnjem zasjedanju u Travniku podržala kreditno zaduženje ovog kantona u iznosu od 12 miliona KM. 

Zatezna kamata

Ministar finansija Zoran Marković (HDZ BiH) pojasnio je kako će Kanton na ovaj način podmiriti dio dugovanja i ostvariti izvjesne uštede. Prema ranijim dogovorima sa Sindikatom, Vlada će zaposlenicima isplatiti 30 posto od glavnice potraživanja.

- Naša dugovanja od 18 miliona KM ćemo zamijeniti plaćanjem svega 9 miliona KM. Naši dugovi imaju zateznu kamatu od 12 posto, a kredit kojim ćemo platiti ima kamatu od 5 ili 6 posto – kazao je Marković.

zoran-markovic4

Marković: Isplata glavnice

Vlada ovim sredstvima namjerava isplatiti pravosnažne sudske presude prema zaposlenicima zbog nepoštivanja zakonskih odredbi iz oblasti radnog prava. 

Tu je i dug prema advokatskim kućama u iznosu od 1,6 miliona KM.

- Ovo je naJbolji primjer da svako može raditi šta hoće i da ne odgovara za svoje postupke. Treba imenovati ljude koji su odgovorni za nastala dugovanja – kazao je zastupnik Sifet Mrkonja (SDP).

Zastupnica Lidija Bradara (HDZ BiH) ocijenila je kako je kreditno zaduženje „hrabar potez Vlade i da je to korak ka stabilizaciji“.

- Ako je druga strana, sindikati, pristala na to, onda čestitam pregovaračkom timu koji je to uspio – kazala je Bradara.

Javni poziv

Novo kreditno zaduženje je usvojeno većinom glasova, a u narednom periodu uslijedit će javni poziv bankama za najpovoljniju ponudu. Ukupna dugovanja po tužbama iznose oko 30 miliona KM, a tu je još oko 30 miliona akumuliranog deficita iz prethodnih godina.

Nezavisni odbor

Na jučerašnjoj sjednici imenovan je i Nezavisni Odbor za izbor i reviziju koji bi u narednom periodu trebao izabrati novog policijskog komesara. U Odboru su Ivo Pocrnja, Dalibor Šantić, Mirza Lepir, Midhet Sarajčić, Mehmed Ganija, Dragan Slipac i Maja Erak.

Edina Hrustić (SBB) kazala je da su se na javni poziv javile samo dvije žene i da se među predloženim kandidatima našla samo jedna.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.