SREDNJOBOSANSKI KANTON

TRAVNIK Sjećanje na predsjednika Seada Bradića Tuliku

Ljetni sajam sitnih životinja

S. P.

29.8.2016

U Travniku je na platou kod zgrade Općine održan ljetni sajam sitnih životinja i opreme koju tradicionalno organizira Udruženje za uzgoj i zaštitu sitnih životinja „Tulika“. Posjetioci su tokom dva dana mogli vidjeti golubove, perad, kuniće, ptice, akvaristiku, ali i nabaviti hranu i lijekove za svoje kućne ljubimce.

golub

Na izložbi najviše golubova

Travničko udruženje broji preko 150 aktivnih članova i jedno je od najboljih u BiH, a njihov Travnički kratkokljuni golub postiže zavidne uspjehe širom Evope. Za ovakve rezultate, ali i za priznavanje Saveza BiH u Evropi, najviše zasluga imao je rahmetli Sead Bradić „Tulika“, po kojem je ovo udruženje nakon njegove smrti i dobilo ime. 

- Iako već tada narušenog zdravlja 2002. godine predsjednik Tulika je, kao posljednji predsjednik Saveza sitnih životinja RBiH, zajedno sa predsjednicima saveza Hrvatske i Slovenije otputovao u Švedsku Austriju gdje je u Malmeu održana sjednica skupštine saveza EE. Tada je Savez sitnih životinja u BiH zvanično primljen u Savez EE, čime je postao 43. članica u Evropi. Zbog njegovih nemjerljivih zasluga odlučeno je da udruženje u Travniku nosi ime rahmetli Tulike, koji je bio predsjednik našeg udruženja punih 20 godina., pojašnjava predsjednik travničkog udruženja Hamid Bojić.

Iste godine u Malmeu, zahvaljujući angažmanu rahmetli Bradića, Travnički kratkokljuni golub priznat je kao autohtona rasa. Tako je Tulika još za života postao omiljen kod starih i mladih travničana, te kao takav i otišao u legendu.

- Posebno smo ponosni što smo kroz duži period stvorili Travničkog kratkokljunog goluba, koji je na skupštini EE Saveza u Švedskoj priznat kao autohtona rasa. I tu je veliki doprinos dao rahmetli Tulika, pa se ljetni sajam održava u njegovo ime. Tako je naš bivši predsjednik za života ostvario dva velika zadatka, prijem saveza u EE i priznavanje autohtone rase Travničkog kratkokljunog goluba., kaže Bojić. 

Golub na PTT markici i telecom kartici

Nakon priznavanja za autohtonu rasu travnički kratkokljuni golub našao se na PTT markici i bh telecom kartici, a udruženje je postavilo spomenik sa likom goluba u centru grada u blizini svojih prostorija.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.