SREDNJOBOSANSKI KANTON

Jajce: Od prvog januara kreće sterilizacija pasa lutalica

Realizacija projekta humanog postupanja sa životinjama

E. C.

21.12.2016

Od prvog januara naredne godine, uz finansijska sredstva Općine Jajce, kreće interventna sterilizacija i kastracija uz vakcinaciju i označavanje pasa lutalica koji predstavljaju problem građanima, jedan je od zaključaka zajedničkog sastanka načelnika Općine Jajce sa predstavnicima Veterinarske stanice, JKP „Čistoća i zelenilo“, Kinološkog kluba „Biseri Plive“ te Policijske stanice Jajce.

Naime, Općina Jajce dijelom je projekta “Razvoj humane zajednice” koji zajednički imlementiraju IFAW i UNDP BiH. Nakon što je prošle godine  zatvoren privremeni smještaj za pse u naselju Kamenice stvoreni su uslovi za nastavak realizacije projekta humanog postupanja sa životinjama.

sastanak-2

Veterinarska stanica Jajce je izvršila čipovanje i obilježavanje preko 500 vlasničkih pasa, a u okviru ovog projekta planirana je sterilizacija i kastracija 300 pasa lutalica.

- Sredstva projekta biće operativna tek od proljeća naredne godine, a kako se iznova pojavio problem sa povećanim brojem pasa lutalica Općina Jajce interventno će djelovati u saradnji sa Veterinarskom stanicom, JKP „Čistoća i zelenilo“ i sekcijom za zaštitu životinja Kinološkog kluba „Biseri Plive“. Preventivna akcija kreće s početkom naredne godine, a građani se pozivaju na saradnju i pomoć u realizaciji ovih aktivnosti, navode u Općini Jajce.

Povećan broj pasa lutalica u gradu razlogom je i sve češćeg nelegalnog dovoženja pasa iz susjednih općina, pa je jadan od zaključaka sastanka i preporuka Policijskoj stanici Jajce za pojačanu kontrolu vozila koja ulaze u grad.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.