SREDNJOBOSANSKI KANTON

Vlada SBK investirat će u sektor zdravstva 3,5 miliona KM

Data saglasnost za bankarsku garanciju

K. KAVAZOVIĆ

1.2.2017

Skupština Srednjobosanskog kantona dala je saglasnost za izdavanje bankarske garancije koja će osigurati nabavku dijagnostičke opreme za zdravstvene ustanove. Kako je resorni ministar Nikola Grubešić (HDZ BiH) već ranije najavio, Vlada SBK investirat će u sektor zdravstva 3,5 miliona KM, a važna stavka je nabavka dijagnostičke opreme.

Novi uređaji

Riječ je o kupovini dva nova CT uređaja da bi bili zamijenjeni postojeći i dotrajali u JU Bolnica Travnik i hrvatskoj bolnici ''Fra Mato Nikolić'' u Novoj Biloj kod Travnika te kupovini digitalnog RTG aparata za JU Bolnica za plućne bolesti i TBC u Travniku. 

Uz ovo, bit će kupljena i dva aparata za uništavanje infektivnog otpada, što bi trebalo koštati oko 1,7 miliona KM.

Usvojen je i prijedlog zastupnika Senada Selimovića (SDP) da Vlada SBK razmotri mogućnost nabavke još jednog CT uređaja koji bi bio smješten u vrbaskoj regiji u bolnici u Bugojnu ili u Jajcu. 

Negativno mišljenje 

Ono o čemu se najviše pričalo proteklih dana u srednjoj Bosni, a to je najavljeno povećanje paušala za zastupnike koji nisu profesionalizirali svoj status, skinuto je s dnevnog reda.

Prema ranijim najavama, paušali su trebali porasti sa 500 KM na 1.000 KM. Međutim, Klub SDA je zatražio od Administrativne komisije, koja je bila predlagača izmjena Zakona o plaćama i naknadama u tijelima uprave SBK, da povuče ovaj prijedlog.

Izmjene ovog zakona su već ranije dobile negativno mišljenje Ministarstva finansija SBK, a nakon toga i Ministarstva pravosuđa i uprave SBK.

Zakon o pravobranilaštvu

I dugoočekivani zakon o pravobranilaštvu SBK, koji čeka na usvajanje više od osam godina, jučer nije usvojen, nego je prekinuta rasprava koja je već bila okončana. Razlog je veliki broj amandmana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.