SREDNJOBOSANSKI KANTON

Radnici BNT TMIH od jučer u štrajku glađu

Od prošle sedmice izražavaju nezadovoljstvo

D. PUCAR

27.2.2018

Nakon što osam dana mirnih protesta u firmi nije urodilo plodom, penzionirani radnici bez penzije novotravničke firme BNT TMIH od jučer su stupili u štrajk glađu. 

- Osam dana, i niko nam se nije udostojio ni obratiti. Mi nemamo izbora i moramo u štrajk glađu - rekao je Mirsad Perenda, jedan od 14 radnika ove firme, dijela nekadašnjeg giganta namjenske industrije Bratstva, koje je firma penzionirala, ali zbog četiri godine neuplaćenih doprinosa nisu u mogućnosti dobiti penzije.

Lažna obećanja

Radnici kažu da više ne vjeruju obećanjima ni iz uprave firme ni iz resornog federalnog ministarstva, te da su ogorčeni činjenicom da sve više preduzeća u vlasništvu države radnicima ne uplaćuje doprinose.

Većina ih je u firmi provela 40 godina, a njihov štrajk glađu predstavlja znatan rizik po zdravlje, s obzirom na to da je riječ o ljudima u šestoj deceniji, koji imaju pregršt zdravstvenih problema.

No, to ih, kažu, neće pokolebati.

- Bez obzira na to što svi pijemo lijekove za srce, pritisak, masnoću i druge, mi ovo moramo napraviti, jer za šta smo onda radili 40 godina? Ako se nisu udostojili obratiti nam se, kako će onda riješiti naš problem - pitaju se radnici.

Odgovorna Vlada

Za uvezivanje staža, procjenjuje se, potrebno je oko 300.000 KM, koje firma, kazao je nedavno direktor Adis Ikanović, zbog nešto manje posla u ovom trenutku ne može izdvojiti, pa odgovornost prebacuje na Federalnu vladu.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.