U okviru Dana Općine Kiseljak: Otkriven spomenik Jozi Penavi, velikom muzičkom umjetniku

KANTONI Penava autor preko 500 muzičkih djela od kojih je preko 300 izvedeno javno

U okviru Dana Općine Kiseljak: Otkriven spomenik Jozi Penavi, velikom muzičkom umjetniku

Danas je, sa početkom u 17 sati, a uz zvuke „Pjesme o Kiseljaku“ upriličeno otkrivanje spomenika Jozi Penavi u Kiseljaku, preko puta Srednje škole. Jozo Penava rođen je 1909. godine u Kiseljaku, a poznat je kao autor velikog broja narodnih pjesama, sevdalinki i narodnih kola. Radi se o jednom od najproduktivnijih muzičkih stvaralaca u BiH ikad. 

500 djela 

Prema informacijama koje smo dobili od HKD „Napredak“, podružnica Kiseljak, koji su inicirali postavljanje ovog spomenika, Penava je autor preko 500 muzičkih djela od kojih je više od 300 njih javno izvedeno.

Spomenik Penavi otvorili su načelnik Općine Kiseljak Mladen Mišurić Ramljak, Penavina unuka Vihorka Tomas i praunuka Gerda Rubić.

- Ovo je predivno. Mi, kao obitelj, smo dirnuti cijelim projektom i krajnjim rezultatom. Penava je svakako ovo zaslužio, a drago nam je da su ga se sjetili građani Kiseljaka, Općina i svi koji su učestvovali. Iskreno sad ćemo ići kući i proslaviti uz šampanjac, rekla nam je Vihorka Tomas.

Zadužio BiH

Načelnik Općine od prvog trenutka je podržao ovaj projekat, a danas se zahvalio svima koji su prisustvovali otvorenju, ali i uzeli učešće u realizaciji istog. 

- Penava nas je toliko zadužio da je ovo najmanje što smo mogli da učinimo za njega. Penava je zadužio cijelu BiH, posebno Kiseljak u kojem je rođen i gdje je stekao prvu naobrazbu i onda se otisnuo u svijet. Danas na jedan simboličan način želimo da se odužimo pokojnom Penavi, rekao je Mišurić Ramljak okupljenima.

Za muzički dio programa bio je zadužen sastav „Zlatne žice“ koji je izveo dvije Penavine sevdalinke, dok je HKD „Napredak“, podružnica Kreševo otpjevala Penavinu „Pjesmu o Kreševu“.

Cijeli događaj organiziran je u sklopu Dana Općine Kiseljak, a prije samog otkrivanja spomenika delegacije su položile cvijeće na spomenike palim borcima sa područja Općine Kiseljak, te posjetili izložbu djela Vanje Radauša.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

NA VRH