SREDNJOBOSANSKI KANTON

Bugojno: Obilježavanje 25. godišnjice stradanja Bošnjaka Vrbanje

Dova na mezarju u Vrbanji prošle godine

Az. M.

20.7.2018

“Šehidima dova - živima opomena” naziv je višednevne manifestacije kojom će biti obilježeno 25 godina od stradanja 45 Bošnjaka MZ Vrbanja, Crniće i Vrpeč. Pobijeni su od pripadnika HVO-a i HV-a u periodu od 17. do 28. jula 1993. Žrtve su, uglavnom, bile žene i osobe starije od 55 godina.  

Centralno obilježavanje 25. godišnjice stradanja Bošnjaka Vrbanje bit će održano u nedjelju, 29. jula, kada će ispred Centralnog šehidskog spomen-obilježja u gradu biti proučena Fatiha i položeno cvijeće pred duše svih šehida Bugojna i Bosne i Hercegovine. Ispred spomen-obilježja u Vrbanji, nakon učenja Fatihe i polaganja cvijeće, uslijedit će obraćanja zvaničnika, predstavnika kantonalne, federalne i državne vlasti, te načelnika Bugojna. U mjesnoj džamiji će se proučiti Jasin, a nakon podne namaza uslijedit će prigodan vjerski program i obraćanja gostiju. Uslijedit će potom obilazak šehitluka u Vrbanji, saopćeno je iz Organizacionog odbora manifestacije.  

- Dan prije, u subotu, bit će organiziran memorijalni pohod “Put spasa Vrbanja 1993”, a u naselju Vrpeć otkrit će se spomen-obilježje. Također, u okviru ovogodišnjeg programa na Trgu Zlatnih ljiljana bit će izveden Infoperformans “Vrbanja ’93”, te promocija knjige “Leksikon znamenitih Bošnjaka” autora Nazifa Volodera – riječi su predsjednika Organizacionog odbora manifestacije Vehida ef. Arnauta. 

Istim povodom, bit će izvedena monodrama “Da li sam zaboravljen” autorice Edine Cikotić, uz nastup hora “Džennetske ptice” iz travničkog naselja Kalibunar. U produkciji Saveza logoraša Bosne i Hercegovine bit će održana i promocija dokumentarnog filma “Zločin nad logorašima BiH - svjedočenje žrtava logora” autora Avde Huseinovića. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.