PROBLEMI

Naći rješenje za više od 200 profesora koji su tehnološki višak

Velik broj profesora i nastavnika mogli bi postati tehnološki višak

A. MANDŽIĆ

28.7.2018

Sindikat srednjeg obrazovanja u SBK uputio je poziv Vladi da nađe rješenje za nastavnike i profesore koji bi od naredne školske godine mogli postati tehnološki višak.  

Negativan trend

Nepovoljno stanje u obrazovanju uvjetovano je i reformom osnovnog obrazovanja, negativnim prirodnim priraštaje i intenzivnim migracijama lokalnog stanovništva.

 Sindikat srednjeg obrazovanja je pozvao Kantonalnu vladu da učini sve kako bi ispunio obaveze zbrinjavanja tehnološkog viška u školama SBK.

- Praktično cijeli raspust mi, sindikalni predstavnici, nismo na odmoru i pokušavamo da razriješimo pitanje koje je aktuelno već nekoliko godina. Ključna stvar je da su Ministarstvo obrazovanja i u prvom redu ministrica Katica Čerkez pokazali dvostruko lice. Jedno lice, majčinsko, pokazala je prema uposlenicima koji rade po hrvatskom nastavnom planu i programu i ono drugo, maćehinsko, prema uposlenicima koji rade po bosanskom nastavnom planu i programu – kaže predsjednik Kantonalnog odbora Sindikata srednjeg obrazovanja SBK Abdulah Serezlija.

Navodi i kako bošnjački političari u vlasti apsolutno nisu pratili tu situaciju bez obzira što su sindikati prije nekoliko godina upozoravali i kroz obraćanja u Skupštini upoznali zastupnike o problemu s tehnološkim viškom.

- Uprkos tome, do nekog vida skupštinskog nadzora nad ovim ministarstvom nije došlo. Mi sada imamo situaciju da neposredno pred raspisivanje konkursa imamo 74 radnika koji rade na neodređeno vrijeme, a imaju manjak norme i tehnološki su višak, kao i oko 150 radnika koji su radili na određeno vrijeme i koji su ostali su bez posla i neće imati mogućnosti da se u septembru zaposle u srednjim školama bar na određeno vrijeme – naglašava Serezlija.

Sačiniti program

Sindikat je, prema njegovim riječima, insistirao da Vlada, koja nije sačinila, a obavezna je prema zakonu sačiniti program zbrinjavanja tehnološkog viška, to uradi. Dobili su garancije od premijera SBK da će svi oni koji ne budu zbrinuti nakon septembarskog konkursa popunjavanja radnih mjesta biti zbrinuti posebnim mjerama Vlade SBK. 

 Isti status  

Sindikat je pozvao odgovorne da ubuduće vode više računa o obrazovanju u SBK i osiguraju ravnopravan status uposlenika i jednaka prava bez obzira po kojem nastavnom planu i programu radili - bosanskom ili hrvatskom.

Prijava na konkurs

Okolnosti u kojima radi Sindikat su vrlo složene i zahtijevaju strpljenje. Radnici kojima nedostaju časovi moraju se prijaviti na konkurse, a tek nakon 20. avgusta Sindikat će znati tačno kakva je struktura tehnološkog viška i potom će nastaviti poslove na zbrinjavanju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.