BUGOJNO

Ajka Mujić-Avdibašić: Političari se prepoznaju u mojim aforizmima

Mujić-Avdibašić sa svojim učenicima u Bugojnu

A. MANDŽIĆ

15.8.2018

Bugojanka Ajka Mujić-Avdibašić nastavnica je matematike, koja već duži niz godina piše aforizme. 

 Dati doprinos

Nedavno je iz štampe izašla njena četvrta knjiga aforizama „Šuplji krugovi“. Sve je počelo još prije posljednjeg rata u našoj zemlji, ali je prva knjiga, džepno izdanje naslovljeno s „Ovdje puca“, iz štampe izišla ratne 1994. godine. Željela je, kaže, u tom nesretnom dobu i van školskih učionica dati doprinos u oslobodilačkom ratu, onako kako je najbolje znala.

- Odštampali smo 500 primjeraka knjige, koji su podijeljeni borcima i reakcije s terena su bile veoma pozitivne, borci su prihvatili aforizme, a meni je rečeno da nastavim, jer su pozitivno utjecali na moral boraca. Aforizmi su objavljivani i u programu RTV Bugojno, gdje sam ih prezentirala u polusatnoj emisiji za borce na Radio Bugojnu - prisjeća se Mujić-Avdibašić.

U postratnom periodu objavila je, osim „Šupljih krugova“, i knjigu aforizama „Ovdje puca i mir“ 2008. godine te „Neobrađena bosanska pamet“ 2012. Ističe da su joj omiljene teme vezane uz politiku.

- Najviše pišem o politici, jer ovo što se dešava u Bosni meni, kao i većini intelektualaca, ne sviđa se, pa ja nekim aforizmom, nekim šaljivim stvarima pokušavam ljude malo okrenuti da razmišljaju o sebi... Ne mogu se osloboditi da ne pišem o životu. Najviše me natjera da nešto zapišem kada čujem neke nepravde koje nisu primjerene bosanskom društvu, tada najviše pišem. Političari, ali ne samo oni, prepoznaju se u mojim aforizmima – naglašava Mujić-Avdibašić.

Na pitanje otkud spoj matematike i pisanja aforizama, ističe da tu itekako ima logike.

- Skoro kompletna moja porodica su matematičari, a matematičari više vole logiku nego opisivanje, oni skraćuju mnoge stvari. S malo riječi mnogo kažu – objašnjava Mujić-Avdibašić.

 Društveni rad

Na kraju zaključuje da je šteta što je društveni rad pisaca, novinara, prosvjetnih radnika danas nepriznat i degradiran u BiH. Zbog toga u budućnosti vjerovatno neće ići u „avanturu“ pisanja drugih žanrova, što joj je već odavno, želja. Ostat će uz kredu i tablu u učionicama Prve osnovne škole u Bugojnu, a kroz aforizme će „izbacivati“ sve što je korisno za društvo.


Ajka s objavljenim knjigama aforizama

 Matematičara najviše mrze u školi

- Ne znam da li znate, nastavnik matematike je čovjek kojeg najviše mrze u školi. Ne zato što je on takav kao čovjek, nego zato što predaje matematiku. E ja ne dozvoljavam da bude tako, imam odličnu komunikaciju s učenicima, pokušavam ih na duhovit način zainteresirati i sve je u funkciji da svi budemo bolji ljudi, pošteniji i humaniji i da težimo pomoći jedni drugima – kaže Mujić-Avdibašić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.