KULTURA U organizaciji Udruženja građana "Ženski interaktivni centar"

"Noć muzeja u Fojnici" okupila studente iz Sarajeva, Banje Luke, Mostara i sa Pala

Mislim da su programi kao što je ovaj upravo potrebni zemlji, a to je da se mladi zbližavaju oko teme koja ih zbližuje, to je zajednička kultura - kazala je ataše Zardus

H. ČUKLE
28.11.2018 12:31

Učestvovali studenti i njihovi profesori sa četiri fakulteta u BiH

Foto: H. Č.

U organizaciji Udruženja građana "Ženski interaktivni ruralni centar" Istočno Sarajevo, a u saradnji s Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH, u Muzeju Franjevačkog samostana Duha Svetoga u Fojnici sinoć je upriličena manifestacija „Noć muzeja u Fojnici“. 

U njoj su učestvovali studenti, njih 110, sa profesorima s četiri fakulteta iz BiH - Fakultet političkih nauka iz Sarajeva, Filozofski fakultet Pale, Filozofski fakultet Mostar i Akademija umjetnosti iz Banje Luke.

Učesnicima se obratila Holu Zardus (Hollu), ataše za kulturu i obrazovanje pri Ambasadi SAD u BiH.

- Mi smo zaista ponosni što imamo mogućnost podržavati projekt ''Ženskog interaktivnog ruralnog centra'' Istočno Sarajevo u BiH. Mislim da su programi kao što je ovaj upravo potrebni zemlji, a to je da se mladi zbližavaju oko teme koja ih zbližuje, to je zajednička kultura - kazala je ataše Zardus.

Snježana Rosuljaš, portparol Ženskog interaktivnog ruralnog centra u Istočnom Sarajevu, kazala nam je da je cilj ovog kulturnog projekta podizanje svijesti mladih ljudi u o zajedničkoj kulturi i tradiciji svih naroda BiH. Studenti, kako je istaknula, "ovdje ostaju do ponoći, gdje će imati radionice slikanja, pletenja i tkanja". 

- Tu smo prvi put s našom profesoricom i zaista smo oduševljeni viđenim u ovom muzeju u Franjevačkom samostanu. Mi, mladi, trebamo da njegujemo našu kulturu, našu baštinu iz samog razloga što trebamo njegovati vlastiti prag, da se zna ko su naši preci i odakle potičemo i, naravno, kao što SAD cijene svoju kulturu i historiju, i mi trebamo cijeniti svoju - navela je Naida Stupar, studentica s Fakulteta političkih nauka, Odsjek sociologija.

Domaćini manifestacije "Noć muzeja u Fojnici" bili su fra Miro Relota, gvardijan i fra Janjko Ljubos, kustos Muzeja i knjižnice Franjevačkog samostana u Fojnici. 

Oglasi

NA VRH