POSJETE

Andrej Gajić govorio o svom radu u „National Geographicu“

Na času geografije upoznao je učenike sa svojim naučnoistraživačkim radom te stečenom znanju i iskustvima

Bliski susret Andreja Gajića s džinovskom meduzom

D. MAKIĆ

6.12.2018

Andrej Gajić, mladi bh. istraživač, naučnik, profesor, s prestižnom pozicijom u timu „National Geographica“, posjetio je Mješovitu srednju školu Donji Vakuf.

Morski psi

Na času geografije donjovakufskim srednjoškolcima održao je prigodno predavanje, upoznao ih sa svojim naučnoistraživačkim radom te stečenim znanjem i iskustvima. Andrej Gajić vezan je za  Donji Vakuf, gimnaziju je pohađao u Bugojnu, a Prirodno-matematički fakultet završio u Sarajevu.

Iako nema ni trideset godina, već je stekao svjetsku reputaciju naučnika istraživača morskih dubina u oblasti utjecaja zagađenja, odnosno mikroplastike, teških metala, pesticida i ratnog otpada na razvoj bolesti kod morskih pasa i raža u Mediteranskom i Crvenom moru.

- Moj tim  se bavi morskim psima. Do sada sam susreo 40–50 vrsta i pri tome imao puno „bliskih“ susreta. Imamo posebne metode rada sa životinjama koje su se pokazale vrlo učinkovite. One se baziraju na razumijevanju njenog ponašanja, a ne na insistiranju da se nešto uradi – naglašava Gajić.

Gajić je zajedno s kolegama objavio više od 20 radova sa svojim kolegama o diverzitetu Neumskog zaljeva.  

- Velika meduza, Demonema dalmatinum, koja je u svijetu vrlo rijetka, može se vidjeti u Neumu. PoređenjA radi, na godišnjem nivou zabilježi se tek tridesetak nalaza ove vrste, a u Neumu je  bude više od 200. Promjer diska velike meduze iznosi do metar, dužina više od pet metara, nisu opasne, ali su impozantne i interesantne –kazao je Gajić između ostalog na predavanju.

Brojne studije

Gajić je autor više od 50 originalnih naučnih radova, rukovodio je u više od 30 studija na teritoriju Evrope, Azije i Afrike i koordinirao snimanje nekoliko dokumentaraca za međunarodne, a autor je i jedne naučnopopularne knjige.

Neformalno obrazovanje

- Tokom svoje čitave karijere zalažem se za neformalno obrazovanje, smatram da je to onaj segment koji donosi istinske vrijednosti bilo kojem stručnjaku, posebno u situaciji kada obrazovni sistem nije baš moderno koncipiran. Svi moji veći angažmani koje sam imao bilo gdje u svijetu rezultat su moga neformalnog obrazovanja. Iako smatram da je formalno obrazovanje nešto što čovjek mora da završi, ali ne mora biti srž rada – ističe Gajić.




Gajić rado odgovarao na pitanja učenika iz Donjeg Vakufa

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.