USPJESI Dok biblioteke bilježe pad broja članova

U Vitezu ponosni zbog 70 novih upisanih čitalaca

Najčešći korisnici fonda biblioteke, zahvaljujući akciji snižene cijene za školarce, su učenici, rekla je Čuturić

D. PUCAR
06.01.2019 12:53

Radnim aktivnostima povećali broj članova

Foto: D. Pucar

Dok godinama biblioteke bilježe pad broja čitalaca, Gradska biblioteka Vitez konstantno napreduje.  

Tako su, kaže direktorica Darija Čuturić, u prošloj godini imali čak 70 čitalaca više nego godinu prije, što je rezultat stalnih aktivnosti koje tim ove biblioteke provodi nekoliko godina unatrag.

- Imamo 70 čitalaca više nego godinu prije, što samo pokazuje koliko naša angažiranost može animirati nove čitatelja - rekla je Čuturić.

Uspješne akcije

Mnogobrojne akcije ogledaju se kroz one za izbor najčitaoca po raznim kategorijama, štandu za razmjenu knjiga, gostovanja književnih autora, predavanja, izložbi i slično.

  •  Čuturić: Potreba za knjigom
    Čuturić: Potreba za knjigom Foto: (D.Pucar)

Najčešći korisnici fonda biblioteke, zahvaljujući akciji snižene cijene za školarce, su viteški učenici. Naime, od ukupno 620 čitalaca čak 500 je učenika, dok je 88 odraslih, 14 penzionera, 13 studenata i petero djece iz predškolskog odgoja.

Posebno vrijedna akcija je ona nazvana „S lektirom u školu“, koja je bilježila izuzetno dobar odziv djece.

- Sve ove statistike s povećanjem broja članova upisanih tokom akcija s nižom članarinom s jedne strane govore o potrebi djece za knjigom, a s druge o nižoj platežnoj moći stanovnika - kazala je Čuturić.

 Nevraćene knjige

Ipak, da nije sve bajno, pokazuju i podaci o nevraćenim knjigama.

- Na razne načine pokušavamo utjecati na savjest korisnika, ali neki čitatelji odluče zadržati knjige i nakon što im pošaljemo opomene. To nam svakako usporava povećanje knjižnog fonda, ali i umanjuje broj knjiga, posebno onih koje je teško nabaviti ili koje su većeg cjenovnog ranga - kazala je Čuturić.

NA VRH