BIJELJINA

Ne troše vodu, a moraju plaćati taksu za održavanje vodomjera

Potrošač može platiti samo ono što se očita na mjernom instrumentu i nema obavezu da plaća bilo šta drugo, kazao Vasilić

Preduzeće „Vodovod i kanalizacija“: U skladu sa zakonom

Piše: Lj. LJUBOJEVIĆ

20.2.2019

Na januarskim računima za vodu, kao neprijatno iznenađenje, mnoge vlasnike kuća u Bijeljini, a u kojima ne žive, dočekao je i novi namet. Osim 2,87 KM, koliko su plaćali za vodomjernu jedinicu, uvedena je i nadoknada za održavanje vodovodnog sistema u iznosu od 6,32 KM. 

Inače, građani u Bijeljini plaćaju vodu za piće 1,30 KM po kubiku, bez PDV-a. Na tu cijenu, u istom iznosu, plaća se i nadoknada za kanalizaciju za kuće i stanove koji su priključeni na kanalizacioni sistem. 

 Vraćanje kredita

I dok većina građana negoduje zbog ove odluke, u preduzeću „ Vodovod i kanalizacija“ tvrde da je ova taksa uvedena u skladu sa zakonom, pravdajući je osiguravanjem nesmetanog poslovanja i redovnim vraćanjem kredita za gradnju kanalizacione mreže. U „Vodovodu“ kažu da vlasnici kuća u kojima trenutno niko ne živi mogu odjaviti vodomjere, ali će ponovno priključenje kasnije morati platiti.

Ivana Stanišić, izvršna direktorica tehničkog sektora u preduzeću „Vodovod i kanalizacija“, tvrdi da je sve u skladu sa zakonom.

- Od 33.000 korisnika, ovom taksom obuhvaćeno je 7.000 korisnika čija je potrošnja vode ravna nuli. Oni su do sada plaćali samo zakonom određene takse koje su prosljeđivane drugim institucijama. Održavanje sistema neophodno je da bi se obezbijedila zdrava pitka voda tokom cijele godine. Mi to ne možemo obezbijediti vlastitim sredstvima. Sve smo uradili u skladu sa zakonskim odredbama. Oni koji troše vodu, ne plaćaju ovu taksu - kaže Stanišić.

 Bez saglasnosti

Novouvedenu nadoknadu za održavanje sistema vodomjera ne podržavaju ni u Udruženju potrošača „Zvono“. Jovan Vasilić, predstavnik ovog udruženja, kaže da ovo povećanje nije na vrijeme prijavljeno Savjetu za zaštitu potrošača ekonomskih usluga grada Bijeljina, koji daje saglasnost na povećanje cijena komunalnih usluga. 

- Niko ne poštuje član 49. Zakona o zaštiti potrošača, a on decidirano propisuje da potrošač može platiti samo ono što se očita na mjernom instrumentu i nema obavezu da plaća bilo šta drugo - kaže Vasilić.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.