KISELJAK

Učenici sedmog razreda, zahvaljujući trudu i radu, dobili vrijedan certifikat

Cilj projekta je bio pomoći učenicima da razumiju i da se pripreme za zanimanja budućnosti 

Učenici na dodjeli certifikata. Z. Karić

Z.K.

5.4.2019

Osnovna škola „Kiseljak 1“ Bilalovac učestvovala je u međunarodnom projektu „Innovate Your Dreams 2019.“ zahvaljujući nastavnici engleskog jezika Amri Huseljić, koja je aplicirala za učešće u ovom projektu. Iz ove škole učestvovalo je 17 učenika VII-3 odjeljenja s razrednicom Huseljić.

Sedmični zadaci

- Imali su puno posla, obaveza i istraživanja za svaki sedmični zadatak. Učenici i nastavnica su u roku i veoma uspješno završavali zadane zadatke, slali sedmični izvještaj, kao i detaljni finalni izvještaj. Na osnovu vrijednog rada i truda, dobili su međunarodno priznati certifikat za učešće u ovom projektu, što je novina za našu školu jer do sada nismo imali priliku da cijelo odjeljenje učestvuje u jednom projektu i da za to svi dobiju i certifikate/diplome – kazao je direktor škole Nermin Merhemić.

Prema njegovim riječima, ovo je najveći svjetski STEM projekt iz oblasti obrazovanja ikada. Autor projekta je Kuram Viz (Khurram Whiz), nastavnik iz Pakistana.


Sa svečane dodjele. Z. Karić

- Projekt je trajao sedam sedmica i tokom rada primjenjivalo se PBL, STEM i SGD učenje, a posebno su se isticale učeničke kompetencije: komunikacija, kolaboracija, kritičko razmišljanje i rješavanje problema, kreativnost i inovativnost i digitalne kompetencije. Projekt se bavio promocijom tri od ukupno 17 ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija kao dio programa održivog razvoja do 2030.god. (kvalitetno obrazovanje, pristupačna i čista energija, industrija, inovacije i infrastruktura) – navodi Merhemić.

Broj učesnika

Cilj projekta je, dodaje, bio pomoći učenicima da razumiju i da se pripreme za zanimanja budućnosti pa su samim tim odabrane teme projekta iz domena zanimanja budućnosti koja tek dolaze, industriji budućnosti, promjenama i ulozi tehnologije u svijetu promjena.

Iz BiH u projektu je učestvovalo oko 500 učenika, 43 nastavnika, 27 škola, osam gradova i dva koordinatora, a iz cijelog svijeta 50 zemalja, 2.000 nastavnika i 100.000 učenika.

Snimili i pjesmu

Zahvaljujući nastavniku muzičke kulture Admiru Satara koji je komponirao melodiju za pjesmu učenici su uspjeli snimiti i Official song ovog projekta. Pjesma će uskoro biti i na YouTube kanalu ovog projekta. S obzirom na uspješnu realizaciju projekta, učenici i nastavnica su odlučili uključiti još jedno odjeljenje u ovaj projekat,a to će biti učenici VIII-3 odjeljenja sa svojom razrednicom Aidom Traljo. Učenici VII-3 i nastavnica Amra Huseljić su dobili ponudu za učešće u još jednom projektu "My Magical Dust" koji počinje 20. aprila.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.