KISELJAK Osnovna škola „Kiseljak 1“ Bilalovac u međunarodnom projektu „Innovate Your Dreams 2019.“

Učenici sedmog razreda, zahvaljujući trudu i radu, dobili vrijedan certifikat

Cilj projekta je bio pomoći učenicima da razumiju i da se pripreme za zanimanja budućnosti 

Z.K.

Učenici na dodjeli certifikata

Foto: Z. Karić


Osnovna škola „Kiseljak 1“ Bilalovac učestvovala je u međunarodnom projektu „Innovate Your Dreams 2019.“ zahvaljujući nastavnici engleskog jezika Amri Huseljić, koja je aplicirala za učešće u ovom projektu. Iz ove škole učestvovalo je 17 učenika VII-3 odjeljenja s razrednicom Huseljić.

Sedmični zadaci

- Imali su puno posla, obaveza i istraživanja za svaki sedmični zadatak. Učenici i nastavnica su u roku i veoma uspješno završavali zadane zadatke, slali sedmični izvještaj, kao i detaljni finalni izvještaj. Na osnovu vrijednog rada i truda, dobili su međunarodno priznati certifikat za učešće u ovom projektu, što je novina za našu školu jer do sada nismo imali priliku da cijelo odjeljenje učestvuje u jednom projektu i da za to svi dobiju i certifikate/diplome – kazao je direktor škole Nermin Merhemić.

Prema njegovim riječima, ovo je najveći svjetski STEM projekt iz oblasti obrazovanja ikada. Autor projekta je Kuram Viz (Khurram Whiz), nastavnik iz Pakistana.

  • Sa svečane dodjele

    Sa svečane dodjele

    Foto: Z. Karić


- Projekt je trajao sedam sedmica i tokom rada primjenjivalo se PBL, STEM i SGD učenje, a posebno su se isticale učeničke kompetencije: komunikacija, kolaboracija, kritičko razmišljanje i rješavanje problema, kreativnost i inovativnost i digitalne kompetencije. Projekt se bavio promocijom tri od ukupno 17 ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija kao dio programa održivog razvoja do 2030.god. (kvalitetno obrazovanje, pristupačna i čista energija, industrija, inovacije i infrastruktura) – navodi Merhemić.

Broj učesnika

Cilj projekta je, dodaje, bio pomoći učenicima da razumiju i da se pripreme za zanimanja budućnosti pa su samim tim odabrane teme projekta iz domena zanimanja budućnosti koja tek dolaze, industriji budućnosti, promjenama i ulozi tehnologije u svijetu promjena.

Iz BiH u projektu je učestvovalo oko 500 učenika, 43 nastavnika, 27 škola, osam gradova i dva koordinatora, a iz cijelog svijeta 50 zemalja, 2.000 nastavnika i 100.000 učenika.

Snimili i pjesmu

Zahvaljujući nastavniku muzičke kulture Admiru Satara koji je komponirao melodiju za pjesmu učenici su uspjeli snimiti i Official song ovog projekta. Pjesma će uskoro biti i na YouTube kanalu ovog projekta. S obzirom na uspješnu realizaciju projekta, učenici i nastavnica su odlučili uključiti još jedno odjeljenje u ovaj projekat,a to će biti učenici VIII-3 odjeljenja sa svojom razrednicom Aidom Traljo. Učenici VII-3 i nastavnica Amra Huseljić su dobili ponudu za učešće u još jednom projektu "My Magical Dust" koji počinje 20. aprila.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na