TRAVNIK U Bolnici za plućne bolesti otvaraju odjel onkologije

Na hemoterapije pacijenti više neće morati ići u Sarajevo

Više od 75 posto pacijenata moći će dobiti liječenje i terapiju u SBK , a samo najteži slučajevi bit će prebačeni u Sarajevo

D. P. / Avaz.ba
08.01.2020 17:20

Anto Matić

Foto: D. P.

Nakon sedam godina od početka inicijative, u sljedeća dva mjeseca prvi onkološki pacijenti iz SBK terapiju bi mogli dobiti u Travniku

Naime, nakon sedam godina pripremanja onkološki odjel u sklopu Bolnice za plućne bolesti u Travniku napokon bi mogao primiti prve pacijente.

  • Ilustracija
    Ilustracija Foto: Arhiv

Konačna dozvola

Kako je kazao Anto Matić, kantonalni ministar zdravstva i socijalne politike, trenutno se završava dokumentacija koja će biti poslana u resorno federalno ministarstvo za dobivanje konačne dozvole. 

- Vlada je od 2013. kada je započela inicijativa o otvaranju onkološkog odjela izdvojila oko 300.000 KM. Zavod je u međuvremenu odobrio financiranje za osposobljavanje sedmero medicinskih radnika koji će raditi tamo. Kroz pet ili deset dana svu potrebnu dokumentaciju proslijedit ćemo u resorno federalno ministarstvo - rekao je Matić. 

Ako sve bude prema planu, najavljuje ministar, prvi pacijenti bit će primljeni u roku od dva mjeseca, a na odjelu će raditi dva onkologa. 

Sve spremno

- U razgovoru s direktorom bolnice dr. Emirom Abdulovićem dobili smo informacije da je na novoj onkologiji sve spremno – tamo će raditi dva onkologa, a ove godine odobrili smo slanje još jednog onkologa na specijalizaciju -rekao je Matić. 

Tako će više od 8.000 onkoloških pacijenata na području SBK biti pošteđeno puta na hemoterapije i liječenje u Sarajevo. 

- Čak više od 75 posto pacijenata moći će dobiti liječenje i terapiju u Travniku, a samo najteže slučajeve slat ćemo u Sarajevo. Novi odjel onkologije pokrivat će onkološke bolesti na pet organa - kazao je Matić. 

Komentari

NA VRH