NOVI TRAVNIK

Vijeće komunalnoj firmi “Vilenica čistoća” u četvrtak otpisuje dug, šta dalje

Nakon dvije decenije guranja problema pod tepih, iz tekućeg poslovanja firma teško finansijski može podnijeti i teret isplate plaća i dugovanja radnicima

Ilustracija. D. Pucar

Piše: D. Pucar / Avaz.ba

10.1.2020

Nakon što je novotravničko Općinsko vijeće krajem oktobra prošle godine donijelo odluku o pozajmici preduzeću “Vilenica čistoća” u iznosu od 76.000 KM, čime su vladajući smirili situaciju u kojoj su radnici svaki dan mirno protestirali ispred Općine za vrijeme pauze, na sjednici zakazanoj za četvrtak taj dug trebao bi biti pobrisan, a pozajmica pretvorena u subvenciju.

Rezultat je to napora opozicionih stranaka, koje su od samog početka zagovarale i podržavale ovakvo rješenje, što se na kraju pokazalo ispravnim.

Dinamika isplate

No, problem ni izbliza nije riješen, s obzirom na to da je riječ samo o prvoj rati isplate po pravomoćnoj presudi koju su radnici dobili u tužbi protiv firme. Preduzeće nakon dvije decenije guranja problema pod tepih, iz tekućeg poslovanja teško finansijski može podnijeti i teret isplate plaća i dugovanja radnicima, pa je problem faktički samo prolongiran. 

Trenutnom uplatom riješen je mali dio radnika koji su se odrekli polovine potraživanja te su oni naplatili cjelokupno dugovanje, dok većina radnika koja je potpisala dogovor o isplati duga na 36 mjeseci očekuje novu uplatu u februaru. Potvrdio nam je to i sindikalista Tomislav Begić, koji kaže da će radnici pažljivo pratiti razvoj situacije i shodno tome donositi odluke. 

Finansijski teret

Iz preduzeća su pozdravili ovakvu odluku, a direktorica Svjetlana Tokalić kaže da firma ne može iznijeti finansijski teret redovnog poslovanja te istovremeno pratiti dogovorenu dinamiku isplate duga radnicima. 

- Preduzeće treba nastaviti funkcionirati i zadržati kvalitet usluga, a uprava nije u stanju sama iznijeti probleme nagomilane prethodnih godina - kazala je Tokalić. 

Ilustracija. D. Pucar

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.