VITEZ Stečaj “Vitezita” u toku

Radnici mogu očekivati uvezivanje staža i naplatu potraživanja

Neće se svi vratiti na posao niti će naplatiti sva potraživanja

D. Pucar / Avaz.ba
22.01.2020 13:25

"Vitezit"

Foto: D. P.

Pred nekadašnjim gigantom, tvornicom eksploziva "Vitezit" iz Viteza velika je borba za naplatu radničkih potraživanja i očuvanje radnih mjesta koliko to god bude moguće. 

Nastavak proizvodnje

  • "Vitezit"
    "Vitezit" Foto: D. P.

Stečajna upraviteljica Behrija Huseinbegović za "Avaz" kaže da su za mart najavljena ročišta na kojima će se odlučiti o priznavanju potraživanja, a uskoro treba biti izrađen i plan nastavka proizvodnje u preduzeću koje mjesecima ne radi.

- Sad smo u fazi pripreme za ročišta, ispitno i izvještajno, koja su zakazana za mart, nakon čega će se ići u pokretanje procesa proizvodnje. Prijave za potraživanja još pristižu, velika su, ali još ne znamo konačne brojke. Vidjet ćemo na kraju šta će biti priznato - rekla je Huseinbegović. 

Prema njenim riječima, od stečajnog postupka radnici mogu očekivati naplatu potraživanja i povratak na posao. 

Naplata potraživanja

- Radnici mogu očekivati uvezivanje staža i naplatu potraživanja, jer imovine ima, kao i povratak na posao. Istina, neće se svi radnici vratiti na posao niti će naplatiti sva potraživanja - kazala je Huseinbegović.

Mediji su već pisali o interesu najvećeg hrvatskog trgovca oružjem Zvonka Zubaka, o čemu Huseinbegović kaže: 

- Kad bude postupak prodaje, ona će biti javna, oglašena, svako ima pravo licitirati ako zadovolji uvjete. Ni sa kim se ne može unaprijed pregovarati niti ko ima neke početne pozicije - kazala je upraviteljica. 

Komentari

NA VRH