VITEZ Koronavirus ušao u Dom za stare osobe

Zaražena njegovateljica iz Busovače

Odmah smo testirali sve štićenike i svi rezultati su bili negativni, kaže Karakaš

D. Pucar / Avaz.ba
08.05.2020 12:02

U Domu nema razloga za paniku

Foto: Avaz

Nakon nekoliko epidemiološki mirnih dana na području Srednjobosanskog kantona, koronavirus je, po prvi put od početka pandemije, ušao u dom za stare osobe.

Plan djelovanja

Sead Karakaš, direktor Zavoda za javno zdravstvo SBK, kaže da je prisustvo virusa potvrđeno kod jedne njegovateljica u Domu za stare osobe “Sveti Josip” u Vitezu.

  • Karakaš:Napravili plan djelovanja
    Karakaš:Napravili plan djelovanja Foto: Avaz

- Odmah smo testirali sve štićenike i svi rezultati su bili negativni. To nam je dobar pokazatelj i poduzeli smo sve aktivnosti, znamo kada i u kom trenutku je ta njegovateljica bila sa kojim štićenikom u kontaktu- kazao je Karakaš i dodao kako nema razloga za paniku.

Naglašava da su napravili dalji plan djelovanja i sada nema razloga za zabrinutost.

Moždani udar

U zadnja četiri dana testirano je ukupno 400 osoba, a osim slučaja iz Viteza, potvrđen je još jedan kod 78-godišnjeg muškarca iz Travnika koje je uslijed moždanog udara preminuo.

- Muškarac je imao ponovljeni moždani udar i kao takav je primljen u bolnicu, ispostavilo se i da je korona pozitivan - kazao je Karakaš.

Drugi je to smrtni slučaj na području SBK od izbijanja pandemije koronavirusa. Do sada je zabilježeno 39 oboljelih, od čega je trenutno dva na bolničkom liječenju, te još 10 aktivnih slučajeva. Ukupno je do sada testirano oko 1.480 osoba.

Komentari

NA VRH