TUZLANSKI KANTON

Prvoj tuzlanskoj Hastahani je potrebna hitna obnova

Nacionalni spomenik prepušten propadanju i zubu vremena

E.Sk.

15.8.2016

Prvoj tuzlanskoj bolnici, u narodu nadaleko poznatoj Hastahani, koja je u aprilu 2014. godine proglašena nacionalnim spomenikom BiH, neophodna je hitna obnova. Objekat, koji je u vlasništvu porodica Prcić i Kapidžić, prepušten je propadanju i zubu vremena.

Inače, u sjećanju starijih Tuzlaka ostao je objekat u "strmoj ulici", udaljen stotinjak metara od Mosta sa kipovima i centra grada, u kojem je 1874. godine otvorena prva bolnica u Tuzli, zahvaljujući doktoru Mehmed Sami Šerbiću, koji se godinu ranije vratio sa studija medicine iz Carigrada.

mehmed-sami-serbic

Mehmed Sami Šerbić

Hastahana je u "strmoj ulici" radila sve do 1. jula 1886. godine kada tadašnje autrougarske vlasti grade noviju i savremeniju bolnicu u tuzlanskom naselju Kojšino. Mermerna ploča, postavljena na ulazu u objekat, svjedoči o slavnim danima prve tuzlanske Hastahane. Sve drugo, izuzev mermerne ploče, uopće ne ukazuje da su se u tom objektu liječile hiljade građana Tuzle i okoline.

Mladi ljekar dr. Mahmed Sami Šerbić nakon diplomiranja u Carigradu došao je u Tuzlu i pokrenuo inicijativu za osnovanje prve bolnice. U jesen 1874. godine otvorena je prva Hastahana, koja je ujedno predstavljala začetak organizirane zdravstvene službe u tuzlanskoj regiji. Hastahana je raspolagala sa četiri sobe, deset bolesničkih postelja, oridinacijom i prijemnom ambulantom, te bolesničkom kuhinjom, sobu za osoblje i molitvu.

Uporedo sa propadanjem Hastahane odumire i ulica koja danas nosi ime dr. Muhameda Sami Šerbića. Stepenice zarasle u korov, napuštene kuće i izrovane kocke uz kaldrmu, obrisi su ulice koja u srcima starijih Tuzlaka zauzima posebno mjesto i predstavlja značajnu historijsku dimenziju. Hastahana svih proteklih godina strpljivo čeka na svoju obnovu. Konkretnih aktivnosi na tom planu, bar za sada, nije bilo, ali ako se želi sačuvati itekako značajan objekat onda ih mora biti. Što prije!

Preostali nacionalni spomenici u Tuzli

Pored Hastahane status nacionalnog spomenika BiH na području Tuzle imaju još i: Turalibegova džamija, Saborni hram Uspenja Presvete Bogorodice, Dvor Srpske pravoslavne eparhije, proizvodnja soli u Tuzli, Pravoslavna crkva Vaznesenja Gospodnjeg u Požarnici, crkva sv. Georgija na Trnovcu, Šarena džamija, ulazni portal i mjesto Behram-begove mesrese, nekropola sa stećcima u Starim kućama, fondovi Arhiva TK, zbirka slika Ismeta Mujezinovića u Međunarodnoj galeriji portreta u Tuzli, zbirka Tito u djelima likovnih umjetnika Jugoslavije u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla, kino Centar i samostan Kćeri Božije ljubavi Josipovac.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.